Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát
Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.
Rajčata jsou v první řadě vydatným zdrojem antioxidantu lykopenu. Ten posiluje imunitní systém, odbourává volné radikály a chrání tak před rakovinou slinivky a tlustého střeva.
Vědecké studie navíc naznačují, že lykopen umí snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. A teď to nejzásadnější. Lykopenu nevadí tepelná úprava, takže ho tělu dopřejete i v případě, že syrová rajčata nemáte příliš v oblibě.
Je rajče zelenina, nebo ovoce? Spor řešil dokonce Nejvyšší soud USA
Rajčata obsahují i vysoké množství vitamínu K, který je důležitý pro zdravé kosti. Naše tělo ho dokáže uchovávat jen v malém množství. Proto je nutné, aby příjem byl pravidelný. Nedostatek vitamínu K má za následek modřiny, krvácení z nosu, dásní a v extrémních případech také krev v moči a ve stolici.
Draslík pro zdraví
Rajčata prospívají i srdci a kardivaskulárnímu systému. Vysoký obsah draslíku činí z rajčat účinnou zbraň proti vysokému krevnímu tlaku. Draslík napomáhá i správnému fungování nervového a svalového systému.
Nedostatek draslíku se může projevit únavou, bolestí hlavy, křečemi ve svalech i nepravidelným srdečním rytmem. Ve dvou středních rajčatech najdeme přibližně 10 procent doporučené denní dávky draslíku.
Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého
Rajčata jsou bohatá také na další látky a minerály, které prospívají zejména zraku. Ukazuje se, že mohou skvěle fungovat jako prevence proti šedému zákalu a makulární degeneraci. Tato nemoc postihuje hlavně osoby ve vyšším věku a způsobuje poškození centrální části oční sítnice.
Rajčata jako lék na Parkinsona
Nové vědecké studie naznačují, že rajčata by v budoucnu mohla hrát důležitou roli i při léčbě obávané Parkinsonovy choroby. Při ní dochází u pacientů k odumírání mozkových buněk, což má v konečném důsledku za následek demenci.
Vědcům se podařilo vypěstovat rajče obohacené o látku zvanou L-DOPA. Tu využívají pacienti s Parkinsonovou chorobou na kompenzaci sníženého přísunu dopaminu. Takto obohacená rajčata by mohla být nadějí pro pacienty, kteří se potýkají s vedlejšími účinky chemicky syntetizované L-DOPA.
Jednoduchý salát caprese
Omytá a osušená rajčata nakrájejte na plátky. Mozarellu nechte okapat a také nakrájejte. Vyskládaná rajčata s mozarellou ozdobte lístky bazalky a zakápněte olivovým olejem. Podle chuti můžete přidat sůl, pepř a balsamico.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují