MagazínTereza Běhalová10. února 20202 minuty čtení

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého

Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Kiwi má nízkou energetickou hodnotu, takže se hodí v případech, kdy chcete shodit přebytečná kila. Zároveň je ale bohaté na důležité vitamíny C, E a K. Obsahuje též velké množství vápníku, fosforu a především draslíku, který prospívá cévním stěnám a pomáhá tak snižovat krevní tlak.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná plíseň v domácnosti se podepisuje na našem zdraví

Kromě toho v kiwi najdeme ve velkém i vlákninu. Ta ve střevech nasává vodu, čímž reguluje konzistenci stolice. Se správným trávením navíc pomáhá enzym actinidin, který dokáže rozkládat bílkoviny.

Málokdo také ví, že kiwi obsahuje i karotenoidy lutein a zeaxantin, které podporují správné fungování zraku.

Není pro každého

Kiwi bohužel patří mezi ovoce, které u mnohých lidí často vyvolává alergické reakce – od kožních vyrážek až po problémy s dechem. Jíst by ho ale neměli ani jedinci se sníženou srážlivostí krve a ti, kteří se chystají na operační zákrok.

Riziková je konzumace i pro osoby trpící onemocněním ledvin a žlučníku. V zelené dužině se totiž ukrývají tzv. „šťavelany“ neboli soli kyseliny šťavelové. Ty se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat tak nejrůznější zdravotní problémy.

ČTĚTE TAKÉ: Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Jak vybrat správné kiwi

Kiwi se nejčastěji konzumuje oloupané, ale je možné ho sníst i se slupkou. V obchodě vybírejte podle tvrdosti. Příliš tvrdé kiwi ještě není zralé, naopak příliš měkké už je přezrálé. Velikost nemá na kvalitu vliv.

Skladovat by se toto ovoce mělo při pokojové teplotě a mimo dosah slunečních paprsků. V případě nutnosti snese i ledničku, ale v takovém případě mělo by být odděleno od jablek, hrušek a brambor. Ty totiž produkují ethylen, který urychluje přezrávání kiwi.

Nepřehlédněte