ovoce
28. 6. 2021 • Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.
23. 2. 2021 • Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje • Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?
27. 11. 2020 • Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje • Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou.
8. 4. 2020 • Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.
10. 2. 2020 • Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?
2. 12. 2019 • Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek • Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.
5. 4. 2019 • Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?
21. 10. 2018 • Je rajče zelenina, nebo ovoce? Spor řešil dokonce Nejvyšší soud USA • Když se řekne rajče, většina z nás ho nejspíš automaticky zařadí mezi mezi zeleninu, protože nechutná sladce jako ovoce. Opačný názor však mají botanici. Na čí straně stojí pravda?
4. 6. 2018 • Natrhejte si ovoce zdarma! Mapa přehledně ukazuje, kde je to možné • Máte rádi jahody, třešně, jablka, maliny, borůvky a další sladké plody přírody, ale nechce se vám za ně utrácet v supermarketu? Nasbírejte si je zdarma! Autoři projektu Na ovoce sestavili mapu míst v Praze i celé republice, kde je možné si ovocné plody pro vlastní potřeba zcela legálně a bez obav z postihu nasbírat. Jedinou podmínkou pro zájemce je, že si nejdříve přečtou tzv. Kodex sběrače. Spolek Na ovoce si klade za cíl pomocí moderních technologií a komunikačních prostředků obnovit zájem o ovocné stromy a sady v krajině. Vedle správy mapy organizuje volnočasové aktivity pro veřejnost, např. odborné přednášky, vycházky do starých sadů, ovocné slavnosti či dílny o zpracování ovoce. Mapu najdete na webu www.na-ovoce.cz