Kam vyrazitKristián Vích4. ledna 20222 minuty čtení

Zoo poprvé ukáže vzácného živočicha. Je jediný v Česku a řediteli připomněl Marka Ebena

Foto: Zoo Praha

Návštěvníci pražské zoo budou moci poprvé naživo spatřit nového vzácného obyvatele. Samec vombata obecného Cooper přicestoval do Prahy v prosinci z německého Hannoveru. Nejprve ale musel několik týdnů strávit v povinné podovozní karanténě v zázemí. Veřejnosti se poprvé představí tuto sobotu 8. ledna v expozici Darwinův kráter. Oficiálně ho přivítají herec a moderátor Marek Eben a cukrář Josef Maršálek.

„Vombati jsou v Evropě chováni poměrně vzácně. Zoo Praha je prvním českým a osmým evropským zařízením, které tohoto zajímavého vačnatce chová. Ke Cooperovi by časem měla přibýt i samička, ta ovšem již bude přímo z Tasmánie,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek

ČTĚTE TAKÉ: Spí kočka s vámi? Jen z lásky to nedělá

Vombat je nejbližším příbuzným koaly. Obývá Tasmánii a vlhčí oblasti Austrálie. Jako jediný z vačnatců zůstává aktivní i v chladnějších obdobích s padajícím sněhem. Za potravou, která se skládá převážně z různých druhů trav a ostřic, se vydává nejvíce v noci.

Velmi zajímavý je vombatí trus, protože má podobu krychle. Vombati jej pokládají na vyvýšená místa a označují tak své teritorium. Velkou část života tráví hloubením podzemního systému chodeb. Jejich prostorné nory bývají až 30 metrů dlouhé a přes 2 metry hluboké.

„Náš vombatí sameček dostal v Hannoveru jméno Cooper, což znamená bednář a evokuje jeho soudečkovitý tvar. Opravdu je to takový váleček – a to mě nemohlo nenapadnout, když jsem volal Marku Ebenovi, který kdysi hrál právě postavu jménem Váleček,“ vysvětluje ředitel Bobek důvod, proč právě moderátor Marek Eben Coopera přivítá.

Spolu s Markem Ebenem na akci dorazí i známý pekař a cukrář Josef Maršálek, který při té příležitosti připraví dva druhy cukrovinek ve tvaru vombatích krychliček.

ČTĚTE TAKÉ: Nově narozená žirafa ráda pózuje před objektivy fotografů. Říkají jí Modelka

Zdroj: Tisková zpráva Zoo Praha

Nepřehlédněte