Pražské zprávyPražskýDEN.cz18. ledna 20182 minuty čtení

Hygienici varují před smrtícím pneumokokem a doporučují očkování

Nejúčinnější ochranou proti nebezpečným bakteriím je očkování.

Hygienická stanice hlavního města Prahy doporučuje veřejnosti preventivní očkování proti onemocněním, jejichž původcem může být bakterie Streptococcus pneumoniae.

Mezi nejčastější onemocnění, které pneumoková bakterie způsobuje, patří zápal plic. Infekce se přenáší převážně vzdušnou cestou. K nejohroženějším skupinám patří chronicky nemocní a starší lidé a děti do 5 let. Očkování proti pneumokovým infekcím patří z hlediska prevence mezi nejúčinnější opatření.

ČTĚTE TAKÉ: Závažné nedostatky u vánočních stánků s občerstvením. Hygienici radí, jak se nenakazit

„Podle oficiálních statistik, které má HSHMP k dispozici v Praze v roce 2017 onemocnělo na pneumokokem vyvolaná onemocnění celkem 38 osob. Jednalo se o stejný počet žen i mužů. Pneumokokové bakterie mohou kromě zápalu plic vyvolat i další onemocnění, například zánět mozku, nebo celkovou otravu organismu. V roce 2017 bylo v Praze oficiálně zaznamenáno 5 případů pneumokokového zánětu mozku, 2 onemocnění zápalem plic a v 31 případech se jednalo o sepsi – otravu organismu,“ sdělil Mgr. Zbyněk Boublík, tiskový mluví Hygienické stanice hl. m. Prahy.

ČTĚTE TAKÉ
Do Prahy se blíží chřipková epidemie. Příznaky pravé chřipky poznáte snadno

Poměrně nízký počet nemocných zápalem plic, jehož příčinou je pneumokoková bakterie, vykazovaný v oficiálních statistikách je způsoben tím, že lékaři ne u všech nemocných, u kterých zápal plic diagnostikují, provádějí také příslušná vyšetření. Nicméně klinická praxe v Česku i ve světě jednoznačně potvrzuje, že bakterie Streptococcus pneumoniae je celosvětově nejčastější příčinou bakteriálního zápalu plic a to mezi všemi věkovými skupinami. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v Evropě a Severní Americe ročně evidováno průměrně od 30 do 100 nemocných.

Příznaky onemocnění

Nástup samotného onemocnění bývá velmi rychlý. První příznaky invazivního pneumokokového onemocnění jsou podobné chřipce – teplota, zimnice, třesavka, kašel s tvorbou hlenu, bolesti hlavy, zvracení, u malých dětí i křeče. Právě proto jsou pneumokoková onemocnění velmi zrádná.

Pneumokok postihuje jednotlivé orgány a způsobuje závažné záněty středouší, těžké zápaly plic i pneumokokové meningitidy. Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. Zvláště u malých dětí a starších osob může mít onemocnění velmi závažný průběh.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři z Motola loni transplantovali srdce pěti dětským pacientům

Konec jedné velké pražské ostudy.

ČTĚTE TAKÉ
FOTOREPORT: Konec ostudy! Okolí Národního muzea se začíná měnit. Hotovo bude už letos

Důležité je včas vyhledat lékaře, který nasadí efektivní léčbu. U oslabených jedinců může nákaza v extrémních případech končit až fatálně. V důsledku pneumokokové nákazy v Praze v roce 2017 zemřelo 7 osob, z nichž 5 bylo starších 70 let. Důraz na preventivní očkování je proto na místě.

Nepřehlédněte