Pražské zajímavostiKristián Vích4. března 20202 minuty čtení

Pražská zoo má nového vzácného obyvatele. Žije jen v několika evropských zahradách

Novým obyvatelem vnitřní expozice pavilonu Afrika zblízka v Zoo Praha se stal bércoun Petersův. Jeden z největších a nejbarevnějších zástupců svého řádu je příslušníkem starobylé skupiny savců – Afrotheria – společně například s damany, slony, bodlíny nebo hrabáči. Pro jeho příchod prošla expozice, ve které ještě donedávna žily komby a křečkomyši, značnou proměnou.

Součástí upravené expozice je nyní živá vegetace, pro kterou bylo instalováno na strop mlžení a lampy produkující fotosynteticky aktivní světlo. Bércoun se pohybuje po hluboké vrstvě substrátu vzniklého smícháním písku a zeminy posypané různými materiály – borkou, listím, suchou trávou. Zepředu je expozice částečně krytá fólií s designem trávy. Dalšími novinkami jsou UV lampa a několik malých úprav na přepouštěcích dvířkách, která chovatelům umožňují krmit bércouny, aniž by je rušili.

ČTĚTE TAKÉ: V pražské zoo se narodilo další mládě vzácného lemura

Bércoun Petersův. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ze života bércounů

Bércoun Petersův se ve volné přírodě vyskytuje pouze v Africe, a to konkrétně v Tanzanii a jihovýchodní Keni, kde obývá opadavé lesy a křoviny. Výjimečně se může vyskytnout i na zemědělské půdě. Dospělí jedinci dosahují délky až 28 cm a hmotnosti od 450 do 700 g.

O délce života vědcům chybí přesné informace, ale příbuzné druhy žijí asi 5 let ve volné přírodě a do 11 let v zajetí. Živí se hmyzem a mají vynikající sluch a čich, což se jim hodí zejména při obraně před predátory jako jsou dravci, hadi a někdy i lidé. V současnosti je tento druh nejvíce ohrožen kácením lesů.

V evropských chovech je bércoun Petersův velmi vzácný – chová jej pouze sedm zoologických zahrad, a to v počtu 24 jedinců. Pražský samec se narodil v loňském roce v rotterdamské zoo, kde byl chov tohoto druhu v evropských zahradách založen. Samici má Zoo Praha již přislíbenou ze zoo ve Wroclawi.

Bércoun Petersův. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nepřehlédněte