LifestyleTereza Běhalová29. srpna 20192 minuty čtení

Šedý zákal může postihnout každého. Dávejte pozor na varovné příznaky

Mezi nejzávažnější oční onemocnění patří šedý zákal. Jedná se o zastření oční čočky, které začíná poměrně nenápadně, ale v konečném důsledku může způsobit i slepotu. Na které varovné příznaky byste si měli dávat pozor?

Na světě žije v současné době přibližně 36 miliónů nevidomých lidí. V polovině případů je příčinou právě šedý zákal. Nemoc v pokročilém stadiu lze léčit nahrazením zakalené lidské čočky tenkou umělou čočkou, ovšem chudí lidé v rozvojových zemích si tento zákrok nemohou dovolit a jsou tak často odsouzeni k doživotní slepotě.

ČTĚTE TAKÉ: Jóga pro duši: Jak cvičení jógy ovlivňuje naši mysl

Onemocnění se považuje za tzv. „multifaktoriální“, což znamená, že může mít více příčin. Kromě věku (40 a více let) hraje svou úlohu pohlaví (šedým zákalem trpí častěji ženy), rasa (černoši), dále pak kouření, cukrovka, složení stravy nebo znečištění ovzduší.

Prvním varovným příznakem nastupujícího šedého zákalu může být rozmazané nebo zamlžené vidění, především při pozorování předmětů v dálce. Pacienti vidí svět kolem sebe jako jakési impresionistické dílo. Při pohledu jedním okem se předměty mohou jevit jako zdvojené nebo ztrojené. Plíživě také narůstá krátkozrakost a astigmatismus (cylindrická oční vada).

Postupem času začne slábnout vnímání barev. Ty již nepůsobí tak sytě jako na druhém oku, lámou se a mají jinou intenzitu a odstín.

Pokud některé z těchto příznaků pociťujete, návštěvu očního lékaře byste neměli příliš dlouho odkládat. Pouze on totiž může šedý zákal odhalit a s jistotou diagnostikovat. Podobně jako u každé jiné nemoci pak platí, že čím dříve do ordinace dorazíte, tím pravděpodobnější bude i úspěšné vyléčení.

ČTĚTE TAKÉ: Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci

Nepřehlédněte