LifestyleTereza Běhalová23. dubna 20191 minuta čtení

Kouření je v současnosti mnohem víc škodlivé než kdysi

Kouření zabíjí.

Přestože lékaři kdysi kouření doporučovali, v současné době o škodlivosti tabákových výrobků již nikdo nepochybuje. Až v roce 1964 vydal hlavní hygienik USA dokument, který vůbec poprvé oficiálně varoval před brutálními následky vdechování cigaretového kouře. Začala tak dlouhá a vleklá válka proti kouření.

Více než půl století poté vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) zprávu, ve které varuje, že dnešní cigarety škodí ještě mnohem víc než v minulosti. Už to není jen tabák zabalený v papírku – kouřením současných cigaret do sebe kuřáci dostávají 7 tisíc nejrůznějších chemikálií a příměsí.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky

A úplně nejhorší je cigaretový filtr. Podle zmíněné zprávy WHO právě on paradoxně umožňuje vdechovat ještě více škodlivých látek a karcinogenů. Riziko vzniku rakoviny plic je tak u dnešního kuřáka mnohem vyšší než před půl stoletím. A to i v přesto, že vykouří méně cigaret.

S tím, jak se rozšiřuje počet škodlivých látek v cigaretách, roste i počet diagnóz, které s tabákovým zlozvykem souvisejí. Desítky let vědeckých výzkumů dodalo dostatek důkazů o tom, že kouření zásadně škodí a pomalu zabíjí.

K rakovině plic, hrtanu, ledvin a slinivky přibyla také stále častější rakovina tlustého střeva a jater. Kuřáci se však potýkají i s revmatem, poruchami erekce, cukrovkou, oslabenou imunitou a celou řadou dalších chorob.

Nepřehlédněte