ZajímavostiKristián Vích20. prosince 20183 minuty čtení

Unikátní vánoční poselství prezidenta Masaryka je aktuální i po 85 letech

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

V prosinci 1933, tedy přesně před 85 lety, pronesl v Praze tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk před filmovými kamerami vánoční poselství obyvatelům Československa. Vznikla tak tradice prezidentských vánočních a novoročních projevů, která s nejrůznějšími obměnami přetrvala až do současnosti.

Dlouhá léta jsme byli zvyklí sledovat v televizi prezidentské projevy na Nový rok. Tuto tradici pozměnil současný prezident Miloš Zeman, novoroční projev přesunul už na 2. svátek vánoční, aby tak navázal právě na Masaryka.

ČTĚTE TAKÉ: Praha hledá vánoční strom. Autor vítězného tipu může získat slušné peníze

Novoroční prezidentské projevy se vysílaly v televizi až od 60. let. Předtím byly promítány v kinech a slyšet je mohli i posluchači rozhlasu.

TGM mluvil k národu prostřednictvím novoročních rozhovorů pro tisk, ale až v roce 1933 natočil poprvé na kameru pro filmový týdeník vánoční poselství míru a naděje. Jednalo se o první a zároveň také poslední takový projev. A i když šlo v jeho případě vlastně o výjimku, svým způsobem se zasloužil o vznik tradice.

Před Vánocemi roku 1935 se novým prezidentem stal Edvard Beneš, jeho projev byl tedy vlastně inaugurační proslov, takže další vánoční poselství bylo proneseno až v roce 1936.

Masaryk v unikátním záznamu vzpomíná na své dětství, varuje před válkou a nabádá spoluobčany, aby se nerozčilovali politikou a hospodářstvím.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky

[youtube]_ajerv52dAE[/youtube]

Celý text Masarykova vánočního poselství

Naše děti se již připravují na svátky vánoční, i vzpomínám svého dětství, když jsem se spolužáky v naší vesnici koledoval od domu k domu: Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle.

Od té doby minula léta a léta zkušeností, zvláště také politických. Prožil jsem zejména světovou válku a uvědomil jsem si, co válka a bojovný militarismus, vedoucí k válce, znamená. I vzpomínám zase a stále těch slov evangelia a opakuji je vroucně a s plným přesvědčením, v naději, že se všichni, moji spoluobčané a občané všech států, konečně rozhodneme pro Ježíšovo přikázání čistého lidství.

Nerozčilujme se otázkami hospodářskými a politickými – problém dneška není jen hospodářský a politický, nýbrž především mravní; v celém veřejném životě, v hospodářském a politickém, musíme se vzdát vší násilnosti.

Světová válka zrodila světovou Společnost národů; docela správně jsme se tenkrát rozhodli, že lze pokoj a mír zabezpečit po dobrém. Pokládám Společnost národů za dobrý prostředek k utužení vzájemnosti národů; je-li potřeba nějakých oprav její organizace, dohodněme se o nich odkrytě a mužně. Dělejme konečně všichni politiku rozumnou a poctivou. Znám Oxenstiernovu charakteristiku politiky. Měl pravdu pro dobu starého režimu – dnes, po tolika válkách a revolucích, musíme švédského státníka korigovat uznáním zásad svobody a bratrství platných pro jednotlivce, státy a národy. Nevidím v dnešní době žádného politického problému, který by státníci čestní a rozumní nemohli společným úsilím rozřešit mírně.

Děkuji Fox-Filmu, že mně svou velikou organizací poskytl příležitost občanům republiky, Spojených států a občanům ostatních států přát šťastné a veselé svátky – Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle!

Nepřehlédněte