Zázračná zelenina chrání proti rakovině, detoxikuje a zlepšuje náladu. Důležitý je ale způsob přípravy
Růžičková kapusta bezesporu patří mezi „zázračné“ potraviny.
Růžičková kapusta patří mezi potraviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Podobně jako třeba borůvky nebo zelený čaj obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jež podporují imunitní systém a pozitivně působí na duševní rozpoložení.
Pokud jste zatím růžičkové kapustě nepřišli na chuť, přesvědčit by vás mohl bohatý výčet látek, které tato zázračná zelenina obsahuje. Kromě vysoké koncentrace vitamínů A, C a K je to draslík, železo, fosfor, molybden, hořčík, vápník a minerály manganu a mědi. Za zmínku stojí i velké množství vlákniny a nízká kalorická hodnota.
Říkáte si, jak se tohle všechno může do tak malé zeleniny vejít? Ještě pořád to není všechno. V růžičkové kapustě je i mnoho antioxidantů – konkrétně karotenoidy a flavonoidy.
Karotenoidy lutein a betakaroten chrání naše tělo před stresem a posilují celkové zdraví. Flavonoidy kaempferol a kvercetin zase skvěle fungují jako prevence proti vzniku rakovinových buněk.
A stále ještě nekončíme. Podle výzkumu nizozemských vědců dokáže růžičková kapusta chránit mozek před neurodegenerativními nemocemi jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Dále přispívá k vylučování toxinů z těla, snižuje riziko cévních chorob a podporuje produkci „hormonu štěstí“ serotoninu.
Rozhodující je způsob přípravy
Růžičkovou kapustu můžeme po důkladném omytí konzumovat i syrovou. Většina výše zmíněných prospěšných látek se ale zničí při pečení a dlouhém vaření. Ideální je tedy růžičkovou kapustu jen krátce podusit nebo ohřát v malém množství vody.
Skvěle chutná například s máslem nebo slaninou.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu