Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití
Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak.
V tomto malém zázraku se nachází řada prospěšných látek – například vitamíny A a C, které podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují riziko srdečních chorob. Dalšími prospěšnými látkami v jarní cibulce jsou hořčík, vápník, draslík, měď, mangan, železo a chrom.
Obsahuje rovněž alicin a jiné sirné sloučeniny, které pomáhají předcházet infekcím, zabíjejí v těle bakterie a snižují krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Z tohoto důvodu by jarní cibulka ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět.
Kromě již zmíněných minerálů a vitamínů v ní najdeme i velké množství vitamínu K, který je nezbytný pro zdravé a pevné kosti. Zabraňuje totiž vzniku osteoporózy.
V neposlední řadě jarní cibulka pomáhá při trávicích obtížích a ulevuje od bolestí žaludku. Obsahuje vlákninu, která je velmi důležitá pro správné fungování trávicího systému.
V kuchyni má jarní cibulka široké využití. Použít ji totiž můžete téměř do každého jídla – skvěle funguje jako dochucovadlo i ozdoba. Výborně ale obstojí jako základní surovina pro přípravu vydatné jarní polévky.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu