Závažné nedostatky u vánočních stánků s občerstvením. Hygienici radí, jak se nenakazit
Jídlo ze stánku může v určitých případech představovat zdravotní riziko.
Provozovatelé stánků s občerstvením na pražských adventních trzích většinou dodržují základní hygienická pravidla. Pražští hygienici nicméně v několika případech odhalili i závažné nedostatky. Ze 42 kontrolovaných provozů jich neprošlo sedm. V šesti případech se jednalo o závažné prohřešky, v sedmém o drobnější porušení předpisů.
„Stánkaři nejčastěji neudržovali v čistotě a dobrém stavu plochy a zařízení pro manipulaci s potravinami a porušovali podmínky pro správné skladování potravin a pokrmů, kdy se jednalo především o nesourodé skladování potravin a porušení teplotního řetězce. Nečisté pracovní plochy či tzv. křížení při skladování může způsobit, že se mikroorganismy schopné vyvolat onemocnění člověka dostanou na potravinu, která už dále neprochází tepelnou úpravou. Po konzumaci takové potraviny může opravdu dojít k onemocnění člověka,“ uvádí Hygienická stanice hl. m. Prahy v tiskové zprávě.
Provozovatelům nevyhovujících stánků bude udělen sankční postih v příkazním řízení. V jednom případě obsluha stánku u sebe neměla zákonem vyžadovaný zdravotní průkaz. Hygienici proto na místě udělili blokovou pokutu.
Jak poznat dobrý stánek
Při návštěvách vánočních trhů hygienici doporučují před zakoupením jídla nejdříve stánek dobře obhlédnout. Všímejte si nejen jeho čistoty, ale také čistoty a vystupování obsluhy. V případě, že se vám něco nezdá, je lepší navštívit jiné zařízení.
Konzumujte pouze dostatečně tepelně zpracované pokrmy. Pokud se vám teplota nebo chuť jídla nezdá, raději ho vůbec nejezte. Vyvarujte se také přímého kontaktu vlastních rukou s konzumovaným jídlem. Pokrm by měl být podáván tak, aby k takovému kontaktu vůbec nedošlo, tedy například na tácku nebo v kelímku.
Pokud předpokládáte, že při vánočních procházkách Prahou budete konzumovat jídlo ze stánku, hygienici doporučují vzít si na očištění rukou malou příruční desinfekci, gel nebo desinfekční ubrousek.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují