Pražské zprávyKristián Vích18. prosince 20192 minuty čtení

Závažné nedostatky u vánočních stánků s občerstvením. Hygienici radí, jak se nenakazit

Jídlo ze stánku může v určitých případech představovat zdravotní riziko.

Provozovatelé stánků s občerstvením na pražských adventních trzích většinou dodržují základní hygienická pravidla. Pražští hygienici nicméně v několika případech odhalili i závažné nedostatky. Ze 42 kontrolovaných provozů jich neprošlo sedm. V šesti případech se jednalo o závažné prohřešky, v sedmém o drobnější porušení předpisů.

„Stánkaři nejčastěji neudržovali v čistotě a dobrém stavu plochy a zařízení pro manipulaci s potravinami a porušovali podmínky pro správné skladování potravin a pokrmů, kdy se jednalo především o nesourodé skladování potravin a porušení teplotního řetězce. Nečisté pracovní plochy či tzv. křížení při skladování může způsobit, že se mikroorganismy schopné vyvolat onemocnění člověka dostanou na potravinu, která už dále neprochází tepelnou úpravou. Po konzumaci takové potraviny může opravdu dojít k onemocnění člověka,“ uvádí Hygienická stanice hl. m. Prahy v tiskové zprávě.

Provozovatelům nevyhovujících stánků bude udělen sankční postih v příkazním řízení. V jednom případě obsluha stánku u sebe neměla zákonem vyžadovaný zdravotní průkaz. Hygienici proto na místě udělili blokovou pokutu.

Jak poznat dobrý stánek

Při návštěvách vánočních trhů hygienici doporučují před zakoupením jídla nejdříve stánek dobře obhlédnout. Všímejte si nejen jeho čistoty, ale také čistoty a vystupování obsluhy. V případě, že se vám něco nezdá, je lepší navštívit jiné zařízení.

Konzumujte pouze dostatečně tepelně zpracované pokrmy. Pokud se vám teplota nebo chuť jídla nezdá, raději ho vůbec nejezte. Vyvarujte se také přímého kontaktu vlastních rukou s konzumovaným jídlem. Pokrm by měl být podáván tak, aby k takovému kontaktu vůbec nedošlo, tedy například na tácku nebo v kelímku.

Pokud předpokládáte, že při vánočních procházkách Prahou budete konzumovat jídlo ze stánku, hygienici doporučují vzít si na očištění rukou malou příruční desinfekci, gel nebo desinfekční ubrousek.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.