ČeskoTereza Běhalová5. prosince 20242 minuty čtení

Vytuněná čočka na kyselo boří internet. Stačí pár nových ingrediencí a máte pokrm pro samotné bohy

Česká kuchyně na prahu nové revoluce? No, to asi zatím ne, avšak jedno inovované jídlo se nyní se šíří rychlostí blesku po sociálních sítích a bourá všechny předsudky o nudné čočce na kyselo.

Recept vzbudil obrovskou odezvu

Podle statistik Českého statistického úřadu spotřeba luštěnin v posledních letech klesá, ale tento recept to může změnit. V roce 2023 průměrný Čech snědl jen 3,1 kg luštěnin ročně.

Kuchtička Věra z Českých Budějovic úplně náhodou objevila kombinaci, která způsobila poprask.

Čtěte také…
Češi trnou napětím. Rozhlasová moderátorka dostala na starost televizního Silvestra. Jak tenhle hokus pokus dopadne?
Čtěte také…
Výhra v Eurojackpotu může člověka totálně sejmout. Miliardy neznamenají štěstí, někdy právě naopak. Tihle lidé by mohli vyprávět

„Jsem normální máma od dvou dětí a vařím skoro 20 let. Když jsem svůj vylepšený recept na čočku sdílela na Facebooku, myslela jsem, že ho uvidí maximálně kamarádky nebo sousedky. Za týden měl ale 15 tisíc sdílení a 32 tisíc lajků,“ vypráví energická čtyřicetiletá blondýnka, která pracuje jako účetní.

Staromódní česká čočka na kyselo s opečenou cibulkou a kyselou okurkou dostala v jejím podání luxusní italsko-asijský twist. A internet se teď může zbláznit. Obyčejná luštěnina se doslova přes noc proměnila v báječné jídlo, které si zamilují i zarytí masožravci. A co víc, připravíte ho za pár minut.

Čtěte také…
Co zaměstnanci doopravdy chtějí od svých šéfů o letošních Vánocích? Průzkum dává jasná data
Čtěte také…
Populární televizní matador v důchodu se vrací na obrazovky. Pomůže zachránit kdysi slavnou stanici?

Jak na to přišla?

„Dělala jsem čočku, ale došel obyčejný olej, tak jsem sáhla po olivovém,“ svěřuje se Věra a pokračuje v odhalování svého tajemství dokonalé čočky: „Kvalitní olivový olej extra virgin dodá pokrmu nečekanou svěžest. To jsem už za ty roky věděla. Ale pak jsem si řekla, že do základu přidám ještě navíc čerstvé houby. Dozvěděla jsem se až později, že ta kombinace vytváří tzv. umami – pátou chuť. Ani nevím, co to vlastně je, ale chutná to božsky,“ směje se Věra.

A teď přichází to hlavní. Další dvě tajné ingredience, bez kterých by její virální recept nebyl zdaleka tak úspěšný. Je to lžička kari koření a hrst strouhaného parmezánu. „Kari jsem přidala, protože ho miluju do všeho. A parmezán taky udělá zázraky úplně se vším, ale nesmí se to s ním zase přehánět, jinak přebije chuť všeho ostatního,“ dovysvětluje Věra svůj kuchařský vynález.

Čtěte také…
Úzkost po alkoholu má své důvody. Z některých druhů je horší než z jiných
Čtěte také…
Přidáno 1 900 Kč dostanou automaticky desítky tisíc lidí. Do stropu neskáčou, není to pro ně dost

V čem je to tajemství

Italsko-asijská fúze překvapivě funguje. Kari koření dodá čočce exotický nádech a hloubku, zatímco parmezán vytvoří krémovou texturu a přidá slanou chuť.

„Když jsem to dala ochutnat tchyni, nejdřív se tvářila nedůvěřivě. Teď už to vaří taky a machruje s tím u nich na vsi,“ vypráví se smíchem Věra, která ale zároveň dodává, že žádný další nový recept v plánu momentálně nemá. Pokud se jí ale přece jenom povede nějaký další hit, rozhodně se o něj znovu ráda podělí se světem.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční sortiment byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.

Dechberoucí vánoční překvapení. Světelná show na pražském letišti • Vánoční atmosféra v Česku nabírá nové rozměry. Stále více lidí firem hledá netradiční způsoby, jak zpříjemnit adventní čas svým zákazníkům i zaměstnancům.

Bývalý televizní magnát to řekl naplno a jasně. ČT měla dávno zmizet, neplní svou roli • Česká mediální scéna prochází v posledních letech turbulentními změnami. Stále více diváků přehodnocuje své návyky a způsob, jakým konzumují televizní obsah. Do tohoto víru změn nyní vstupuje výrazný hlas z minulosti.

Meteorologové mají pro Čechy nepříjemnou zprávu. Takhle to letos dopadne • Stále více Čechů si všímá, že typická zimní idylka z dob našich prarodičů je spíše vzácností. Namísto zasněžených ulic a třpytivých rampouchů na okapech se častěji setkáváme s blátivými chodníky a deštivým počasím.