MagazínIvana Kratochvílová7. dubna 20201 minuta čtení

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny

Domácí jogurt si můžete ochutit vším, co máte rádi.

Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu.

Jeho příprava není vůbec náročná a potřebovat nebudete ani jogurtovač. Stačí jen litr plnotučného mléka a jeden kelímek kvalitního kupovaného jogurtu.

ČTĚTE TAKÉ: Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe

Do důkladně umytého hrnce nejprve nalijte mléko a ohřejte ho na přibližně 80 stupňů Celsia. Jakmile se začně tvořit pěna, hrnec odstavte z plotny a mléko nechte pomalu chladnout. Průběžně ho přitom promíchávejte naběračkou, aby se nevytvořil škraloup.

Když má mléko teplotu asi 40 stupňů, odeberte ho trochu do misky a smíchejte s jogurtem. Směs pak vlijte do zbytku mléka a promíchejte.

Do malých, předem umytých a usušených zavařovacích sklenic naběračkou nalijte mléko a uzavřete víčky na doraz. Sklenice pak naskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 50 stupňů. Troubu vypněte a znovu ji zapněte na 50 stupňů asi po jedné hodině. Celý proces s troubou opakujte asi 6 až 8 hodin.

Jogurty pak vyndejte z trouby, nechte vychladnout a uskladněte v lednici, kde vám vydrží přibližně týden.

ČTĚTE TAKÉ: Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

Domácí jogurt si pak můžete dochutit vším, co máte rádi – třeba medem, strouhanou čokoládou, ořechy, karamelem, sušeným ovocem nebo třeba kakaem. Představivosti se meze nekladou.

Nepřehlédněte