MagazínIvana Kratochvílová4. ledna 20222 minuty čtení

Rychlá a vydatná polévka z červené řepy. Blahodárný zimní elixír prospěje organismu i peněžence

Senzační krém z červené řepy si zamilujete Foto: Unsplash

V posledních dnech sice v Česku panuje nezvykle teplé počasí, ale to se už velmi brzy změní. Meteorologové předpovídají nástup studené fronty. A to znamená, že dny budou opět nevlídné a sychravé. Naštěstí se můžeme zahřát vydatným krémem z červené řepy a dodat tak tělu pořádnou dávku zdravých látek.

Na červené řepě si pochutnávali už staří Babyloňané. A nejspíš dobře věděli proč. Tato důvěrně známá kořenová zelenina je totiž často zařazována mezi superpotraviny.

Červený pigment betain brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Močopudné účinky červené řepy navíc usnadňují odvádění soli z těla. To ovšem samozřejmě není všechno.

Červená řepa je mnohými považována za superpotravinu. Foto: Unsplash

Červená řepa mimo jiné také podporuje správnou činnost žaludku a tvorbu žluči, růst buněk a opravu jejich jader, tvorbu červených krvinek, činnost střev a nervové soustavy. A v neposlední řadě posiluje imunitu a tlumí záněty a nejrůznější alergie.

Největší množství zdraví prospěšných látek z řepy pochopitelně dostaneme v syrovém stavu. Co ale pro tentokrát zkusit z řepy vyčarovat lahodný krém na zahřátí? Jeho příprava není vůbec složitá. A poděkuje vám i peněženka, protože surovin nebudeme potřebovat mnoho.

Jak připravit krém z červené řepy

Připravte si asi tři čtvrtě kila červené řepy, dvě větší brambory, mrkev, cibuli, 1 litr zeleninového vývaru nebo vody, ocet, olej, sůl, pepř a zakysanou smetanu.

Na oleji si nejprve orestujeme najemno nakrájenou cibulku a kostičky z brambor, mrkve a řepy. Po deseti minutách přidáme vývar nebo vodu a necháme na mírném plameni lehce probublávat asi 20 až 30 minut. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, pepřem a vinným octem. A můžeme rozlévat!

Na samý závěr dozdobíme zakysanou smetanou. Pokud teď seženete v obchodě čerstvý kopr, bude mu to na talíři rovněž velmi slušet. Použít ale můžete i jiné čerstvé bylinky, případně i sezamová semínka nebo na kostky nakrájený polotvrdý sýr. Fantazii se v tomto případě rozhodně meze nekladou.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Řepa_červená

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Chtěli do strip baru, skončili v klepetech. Prozradily je hřebíky. Bizarní případ z pražské noci • Stále více mladých lidí vyhledává adrenalinové zážitky v nočním životě velkých měst. Někteří jsou ochotni kvůli tomu riskovat opravdu hodně. Jeden takový případ se odehrál začátkem prosince v Praze.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční sortiment byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.