MagazínTomáš Marný10. prosince 20203 minuty čtení

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek

Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Skutečný rozmach vegetariánství nastává v 60. letech minulého století, kdy ho prosazují členové hnutí hippies a bojovníci za ochranu životního prostředí a práva zvířat. Později se přidává i celá řada známých osobností. Anthony Hopkins, Madonna, Ellen DeGeneres, Paul McCartney, Martina Navrátilová, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio nebo Gwyneth Paltrow. To je jen malý výčet těch, kteří se dobrovolně rozhodli vyřadit ze svého jídelníčku maso. A v dnešní době internetu a sociálních sítí je následují miliony dalších lidí.

Za zdravější budoucnost

Určitě jste si všimli, že restaurace na zvýšenou poptávku reagují širší nabídkou vegetariánských jídel, rostlinných surovin a čerstvého ovoce a zeleniny. V dobrých restauracích už neplatí, že jediným bezmasým pokrmem na jídelním lístku je smažený eidam. Zvýšený zájem o vegetariánská jídla hlásí i rozvážkové služby. Zákazníci, kteří se chtějí stravovat zdravě, si zároveň žádají stále větší možnosti výběru. Objevují se proto burgery ze sóji, fazolí, čočky či cizrny, ale třeba i netypické pokrmy, inspirované národními kuchyněmi ze všech koutů světa.

„Nic nebude lidskému zdraví prospěšnější a nic nezvýší šance na zachování života na Zemi více, než přechod na vegetariánskou stravu.“

– Albert Einstein, fyzik

Přechod na rostlinnou stravu podporuje jako zásadní krok ke zdravé budoucnosti i společnost Google. Velkým propagátorem je také sousední Rakousko, Izrael, Austrálie, Kanada nebo Čína. Ta dokonce před časem vydala stravovací pokyny vybízející obyvatele k 50% snížení spotřeby masa. Ve Velké Británii vzrostl počet zastánců bezmasé stravy za posledních 10 let více než 3,5 krát.

Jak se stát vegetariánem

Důvodů, proč se lidé rozhodnou pro vegetariánství, je hned několik. Některým maso jednoduše nechutná, jiným záleží na budoucnosti planety. A další si od bezmasé stravy slibují zlepšení zdraví a delší život. To všechno je podle názorů odborníků možné, ale musíte se vyvarovat několika začátečnických chyb. Tou nejčastější je pouhé vynechání masa v běžném jídle.

„Zvířata jsou mí přátelé a já svoje přátele nejím.“

– George Bernard Shaw, irský dramatik

Klíčem k vegetariánství je najít způsob, jak do jídla dostat dostatek kompletních proteinů (bílkovin) a esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale samo o sobě je neumí vyprodukovat. Nejúplnější bílkoviny najdeme v potravinách živočišného původu (maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky). Získat se však dají i kombinací rostlinných variant, především luštěnin, ořechů, semen nebo zrn. Ty pak mohou dohromady rovněž vytvořit kompletní bílkovinu.

Než se definitivně rozloučíte s masem, prostudujte si z důvěryhodných zdrojů, zda je právě pro vás vegetariánství vhodné a jak na tento způsob života připravit své tělo a mysl. Rozhodně nevěřte všem rozšířeným mýtům – například že vegetariánství škodí zdraví. Pokud dodržíte všechna pravidla vegetariánského způsobu života, jako je pestrost a vyváženost jídelníčku, vaše tělo dostane všechny živiny, které potřebuje.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.