Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice
Foto: Unsplash
Vláknina je základním předpokladem dobrého trávení. Kromě toho působí preventivně proti vzniku onemocnění cévního a trávicího systému. Řada z nás jí ale v potravě přijímá málo. Nedostatek vlákniny lze naštěstí snadno rozpoznat a dnes si představíme hlavní příznaky.
Dospělý člověk by měl denně zkonzumovat 25 až 35 gramů vlákniny, ale jen málokdo tohoto cíle skutečně dosáhne. Z dlouhodobého hlediska jsou důsledky nedostatečného množství vlákniny ve stravě spojeny s vyšším rizikem vzniku cukrovky 2. typu a cévních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Velmi nepříjemné jsou však i důsledky krátkodobého nedostatku vlákniny v potravě. Jakými signály nás tělo preventivně varuje?
Nepříjemné vyprazdňování
Pravidelnou a zdravou stolici zajišťují dva druhy vlákniny. Zatímco nerozpustná vláknina dodává stolici tvar a strukturu, ve vodě rozpustná vláknina zajišťuje, že se v ní váže více vody. Při nedostatečné konzumaci vlákniny je stolice tvrdá a má menší objem, takže se hůře vyprazdňuje. Během vylučování se více namáháme, což může vést k hemoroidům. Pravidelný příjem vlákniny by proto měl být doprovázen dostatečným příjmem vody.
Neustálý pocit hladu
Pokud sáhnete po svačině ihned po snídani, obědě nebo večeři, je pravděpodobné, že jste do svého jídla nedostali dostatek vlákniny. Vláknina není ve skutečnosti snadno stravitelná, nezískáváme z ní energii a nemá kalorickou hodnotu, kterou bychom mohli využít. Cítíme se ale díky ní plnější, protože její průchod trávicím systémem trvá déle, což zajišťuje lepší vstřebávání živin z potravy. Proto je vhodné jíst jídlo bohaté na vlákninu – rozpustnou i nerozpustnou – aby trávicí systém dobře fungoval.
Nedostatek energie
Šálek kávy není to jediné, co vás může probudit. Jídlo bohaté na vlákninu pomáhá rovnoměrněji uvolňovat živiny včetně cukru do krve. Za náhlý pokles energie po jídle jsou zodpovědné náhlé vzestupy a poklesy hladiny cukru v krvi, ale pokud jíme potraviny bohaté na vlákninu, je uvolňování cukru do krve rovnoměrnější, takže hladina energie nekolísá.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Jednou z nejčastějších mylných představ je, že potraviny bohaté na vlákninu jsou bez chuti. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří k těm nejchutnějším – například chia semínka, mandle, lněná semínka, hořká čokoláda, ovesné vločky, cizrna, maliny, fazole, jablka nebo banány. Ze zástupců zeleniny můžeme zmínit květák, brokolici, mrkev, brambory nebo celer.
Čerstvé ovoce a zelenina jsou obecně na vlákninu bohatší a v kombinaci s ořechy a luštěninami máte recept na dlouhý a zdravý život.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují