MagazínTereza Běhalová20. prosince 20213 minuty čtení

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček

Foto: Pixabay

Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Samotný výraz „vánočka“ je poměrně mladý. V dávných dobách se jí říkalo i „calta“, „štědrowka“ nebo „húska“. V některých českých regionech se tyto starší názvy v menších obměnách stále používají.

S přípravou vánočky byl ale problém v krizových dobách. Například během 1. světové války bývala klasická mouka pouze na příděl, a tak hospodyňky musely improvizovat a nastavovat klasické těsto různými náhražkami.

V knize Úsporná válečná kuchařka 1914-1915 od autorky Anuše Kejřové nalezneme recept na vánočku z kukuřičné mouky a brambor. Přepis tohoto receptu vám nyní přinášíme. Můžete tak vyzkoušet, jak našim předkům chutnaly Vánoce.

Vánočka z bramborového těsta

Na větší mísu dáme jeden kilogram mouky – v této pohnuté době nejlépe kukuřičné — do které rozdrolíme třicet dekagramů másla aneb polovinu téhož množství sádla a másla, přidáme lžičku soli, špetku vanilky, dvě rozstrouhané hořké mandle a špetku květu neb muškátového oříšku. Zvlášť na míse třeme pět žloutků, dvacet dekagramů práškového cukru, po chvíli přidáme z celého citronu šťávu a kůru a dobře vše asi čtvrt hodiny třeme. Pak přidáme čtyřicet dekagramů jemně ustrouhaných předešlého dne vařených bramborů, pak to ještě deset až patnáct minut třeme.

Čtěte také…
Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

Mezitím si necháme v koflíku vlahého mléka, dvěmi kostkami cukru oslazeného, zkynouti čtyry dekagramy kvasnic, zkynuté vlijeme do připravené mouky, přidáme ještě dle potřeby vlahého mléka a umícháme v tužší těsto, které dobře vypracujeme. Pak do něho přidáme ony utřené žloutky s brambory, vše dohromady ještě dobře vypracujeme, dále spolu s 5 dekagramy očistěných vypraných hrozinek, se 3 dekagramy na nudle nakrájených mandlí a za deset haléřů drobně nakrájeného citronátu (kandovaná citronová kůra). Zpracujeme vše dohromady a necháme volněji kynouti jednu až dvě hodiny.

Vykynuté těsto vyndáme na vál, rozdělíme na 14 stejných dílů, kterýž každý v mouce trochu vyválíme, v bochničky zakulatíme, a necháme je opět přikryté asi čtvrt hodiny kynouti. Z vykynutých vyvalujeme delší šišky a pleteme z nich vánočku, nejprve z pěti, pak dáme na pomaštěný plech, zmáčkneme ji uprostřed, načež vložíme na to pletenec upletený ze čtyř pramenů, pak ze tří a naposled ze dvou. Dostaneme tak hotovou vánočku, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem a trochu sekanými mandlemi posypeme, aneb posázíme ji mandlemi celými. Vánočku necháme ještě asi hodinu kynouti.

Čtěte také…
Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém

Učiníme nejlépe, když si vánočku dopoledne zaděláme, v poledne po obědě upleteme a večer teprve upečeme. Aby nám pak vánočka v teple nepřekynula, dáme ji po vykynutí do studené místnosti zaraziti. Pečeme ji v dobře prohřáté troubě, zprvu prudčeji (aby se nám nerozběhla) a pak volněji asi hodinu neb pět čtvrtí hodiny. Zkoušíme ji špejlem, zdaž jest upečena, tím, že ji uprostřed propíchneme. Když se těsto na špejlí nelepí, tedy jest upečena. Kdyby se nám vánočka spodem prudčeji pekla, tedy dáme pod ni ještě jeden plech a peče-li se opačně prudce vrchem, přikryjeme ji čistým papírem.

– Úsporná válečná kuchařka 1914-1915. Autorka: Anuše Kejřová.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Chtěli do strip baru, skončili v klepetech. Prozradily je hřebíky. Bizarní případ z pražské noci • Stále více mladých lidí vyhledává adrenalinové zážitky v nočním životě velkých měst. Někteří jsou ochotni kvůli tomu riskovat opravdu hodně. Jeden takový případ se odehrál začátkem prosince v Praze.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční sortiment byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.