Pivo na Náplavce

4. 6. 2018Festival minipivovarů na Náplavce nabídne desítky druhů piva • Přes 70 stánků bude na Rašínově nábřeží během šestého ročníku dvoudenního degustačního festivalu Pivo na Náplavce. Ten proběhne 15. a 16. června mezi Palackého a železničním mostem na Výtoni. Boom minipivovarů stále pokračuje, jen v Česku jich funguje přes 400. Řada z nich své pivní speciály představí na oblíbeném festivalu Pivo na Náplavce. V loňském roce ho navštívilo přes deset tisíc návštěvníků. „Letošního šestého ročníku se zúčastní 50 minipivovarů, některé úplně poprvé. Kromě toho bude pro návštěvníky jako každý rok připraveno i festivalové pivo. Letos ponese název Vltavská čubička, vyrobí ho kraslický pivovar Krušnohor – nejoblíbenější pivovar návštěvníků loňského ročníku festivalu – a půjde o svrchně kvašenou pšeničnou osmičku,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo na Náplavce. Festival vypukne v pátek 15. června ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny potrvá akce do 22. hodiny. V sobotu mezi 8. a 14. hodinou bude na festival navazovat farmářský trh Náplavka s dalšími desítkami stánků. [related-post id="10735"] Bez plastů Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic – organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků a navíc pivo ze skla lépe chutná. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají ani letos. „Pivo na Náplavce je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Novinkou letošního ročníku je možnost degustace i po 0,15 litrech. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, festivalového katalogu, festivalového pivního tácku a propisky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu,“ popsal Jiří Sedláček. [related-post id="10699"] Bohatá nabídka jídel Vedle stánků s pivem bude na místě dalších 20 stánků s gastronomií hodící se právě ke zlatavému moku. „Návštěvníci budou mít opravdu z čeho vybírat. Pochutnat si budou moci v oba dny například na pochutinách k pivu – pagáčkách s olivami a sýrem, škvarkových tyčinkách, cibulových kroužcích nebo pražených mandlích ve slané i sladké variantě z malých španělských farem,“ popsal Jiří Sedláček. Chybět nebudou ani sytější jídla, jako například grilovaná nebo jemně uzená kachní prsa, sendvič s grilovaným sýrem, BBQ trhané vepřové a hovězí, kuře pečené v podmáslí nebo burgery s trhaným vepřovým nebo se sýrem halloumi. Na opravdové fajnšmekry čeká výběr paštik s čokoládou a sherry, brusinkami, portským vínem a tymiánem či holandské sýry. Připraveny budou také rybí delikatesy grilované na dřevěném uhlí. Ochutnat bude možné i čerstvou pizzu přímo z pece. Své zastoupení bude mít na festivalu i středomořská kuchyně. Milovníky asijských pokrmů potěší letní čerstvé závitky, plněné knedlíčky, vietnamská polévka Phở a mnoho dalšího. Festival Pivo na Náplavce ale není jen o pití piva a skvělé gastronomii, připravený je i bohatý hudební program. Zahrají DJ Kid Dynamite, Cheers!, Plastic People of the Universe, Strašidelný Elektrik Band, Helemese, FruFru a Orchidea.

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.