paměť
17. 11. 2024 • Vejce nejspíš příznivě působí na ženy. Muži z nich prospěch nemají, naznačuje nová studie • Vajíčka jsou odedávna předmětem vášnivých diskuzí mezi odborníky. Zatímco jedni je zatracují kvůli obsahu cholesterolu, druzí vyzdvihují jejich nutriční hodnotu. Nejnovější výzkum z Kalifornské univerzity v San Diegu nyní přináší zajímavé zjištění. Pravidelná konzumace vajec může mít zvláště u žen nad 55 let překvapivě pozitivní vliv na jejich kognitivní funkce.
22. 10. 2021 • Dobrá paměť není samozřejmost. Vyžaduje správný přístup k životu • Dobrá paměť je jedním z důležitých předpokladů šťastného, spokojeného a úspěšného života. Pokud nefunguje správně, představuje to pro každého člověka zásadní problém. Co dělat, abychom si schopnost pamatování a vybavování důležitých informací uchovali co možná nejdéle?
19. 1. 2021 • Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos • Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit.
24. 1. 2020 • Paměť potřebuje každodenní trénink • Všichni si přejeme zůstat co nejdéle mladí nejen fyzicky, ale také duševně. Důležitou roli v našem životě hraje paměť. Díky dobré paměti si snadněji osvojujeme nové informace, déle uchováme ty, které jsme už nabyli, a budeme si lépe vybavovat ty, které v dané chvíli potřebujeme.
17. 12. 2019 • Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe • Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.