MagazínTomáš Marný21. června 20193 minuty čtení

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

Foto: Unsplash

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. Jedná se zejména o glyfosát. Že je vám toto slovo povědomé? Glyfosát je součástí nejznámějšího a nejrozšířenějšího herbicidu Roundup. A na začátku letošního roku v soudním verdiktu v USA porota rozhodla, že právě glyfosát se podílí významným způsobem na vzniku rakoviny. Dvojici žalujících dokonce přisoudila rekordní odškodné ve výši 2 miliard dolarů. I když se společnost Monsanto, která nejrozšířenější herbicid Roundup vyrábí, okamžitě odvolala, u amerických soudů už mezitím leží dalších 11 tisíc žalob!

ČTĚTE TAKÉ: Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví

Podle studie EWG z října 2018 obsahují glyfosát i velmi známé značky snídaňových cereálií, jako jsou například Cheerios nebo Quaker. Množství je dokonce větší, než obsah vitamínů D, B12 a vitamínu A. Do cereálií se glyfosát dostává především z ovsa, který je jednou ze základních surovin pro jejich výrobu.

Výrobci cereálií se brání, že množství herbicidů je naprosto minimální a pro dospělého člověka neškodné. Glyfosát pak nepatří mezi zakázané látky, ale Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny jej již zařadila mezi látky, které jsou pravděpodobně karcinogenní. Ve snídaňových cereáliích sice obsažené množství neškodí dospělým, ale je pravděpodobně nevhodné pro dětský organismus. „Vystavení dětského organismu vyšším dávkám herbicidů může mít vliv na pozdější vývoj,“ uvedla Alexis Temkinová, která je spoluautorkou výzkumné studie.

Důvod ke strachu?

Máme se tedy obávat a snídaňové cereálie ze stravy úplně vyřadit? Odborníci se shodují, že k úplnému zákazu není důvod. Naše strava, a to včetně snídaně, by však měla být přiměřeně pestrá. Pokud snídáte cereálie každý den, pak bychom ale doporučili určitou obezřetnost. Pokud můžete, střídejte snídaňové cereálie s pestřejší formou snídaně. Například ochucený tvaroh s čerstvým ovocem nebo celozrnný chléb s vejcem jsou jistě zdravější a bezpečnější alternativou.

U dětí pak také vezměte v úvahu fakt, že řada snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů – maskovaných za různé čokoládové nebo medové polevy. Ty rozhodně nejsou vhodné pro každodenní stravování a už vůbec je nemůže nazvat zdravým výrobkem. Tak jako vždy ve správném stravování platí – naše strava by měla být přiměřeně rozmanitá a náš běžný jídelníček by měl obsahovat ideálně 50 procent ovoce nebo zeleniny.

ČTĚTE TAKÉ: Čím trpěl Antonín Dvořák před smrtí? Domněnku potvrdil vědecký rozbor

U dětí pak také vezměte v úvahu fakt, že řada snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů – maskovaných za různé čokoládové nebo medové polevy. Ty rozhodně nejsou vhodné pro každodenní stravování. A už vůbec je nemůžeme nazvat zdravým výrobkem. Tak jako vždy ve správném stravování platí, že naše strava by měla být přiměřeně rozmanitá, a náš běžný jídelníček by měl obsahovat ideálně 50 procent ovoce nebo zeleniny.

Nepřehlédněte