Svět bez kocoviny. Vědec vymyslel alkohol, po kterém druhý den nebolí hlava
Bude kocovina v budoucnu minulostí?
Téměř každý z nás už nejspíš zažil situaci, kdy to přehnal s alkoholem. Za bujaré večírky druhý den zaplatíme únavou, bolestí hlavy, nevolností a celkovou schváceností. Jak by se vám ale líbilo, kdyby alkoholová „kocovina“ vůbec neexistovala? Zdá se, že taková představa není vůbec nereálná a lidstvo k ní směřuje mílovými kroky.
Britský vědec David Nutt, který dlouhá léta pracoval jako vládní poradce v oblasti drog a alkoholu, představil před časem ambiciózní projekt s názvem „Alcosynth“. V podstatě se jedná o snahu vyvinout syntetický druh alkoholu, který by měl všechny pozitivní účinky klasického alkoholu, ale člověku by po něm druhý den nebylo špatně. Zároveň
Podle Nutta vědci už roky vědí, jak alkohol působí na lidský mozek a organismus. Je podrobně popsáno, které části mozku alkohol pozitivně ovlivňuje. Díky tomu je údajně možné vyvinout alkohol „nové generace“ tak, aby stejně jako klasický alkohol aktivoval v mozku hormon štěstí dopamin.
Na rozdíl od svého „kvasného“ předchůdce však Alcosynth na dopaminové receptory nebude působit chaoticky, ale cíleně, a tak nedojde k nežádoucím vedlejším účinkům. Nutt věří, že do roku 2050 by jeho vynález mohl zcela vytlačit běžný alkohol a s ním i nepříjemné poopilecké stavy.
O experimentech informovala BBC už v roce 2011. Tehdy ale zpráva mezi lidmi vzbudila rozpaky. Alcosynth totiž vycházel z derivátů benzodiazepanu, což jsou látky stejné kategorie jako vysoce návykové Valium. Nutt nicméně tvrdí, že jeho nynější receptura takové látky již neobsahuje. Svůj recept si nicméně úzkostlivě střeží a snaží se pro svůj nápad získat investory.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují