MagazínTomáš Marný9. prosince 20202 minuty čtení

Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci

Australané si nedokáží představit Vánoce bez dortu Pavlova.

Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

Zatímco u nás nesmí chybět na Štědrý den vinná klobása, kapr nebo řízky a bramborový salát, na Slovensku večeře tradičně začíná kapustnicou, hustou zelnou polévkou s klobásou a sušenými švestkami. V Maďarsku na Vánoce čekejte kapří polévku, masem plněné zelné listy a smaženou rybu.

V Polsku a Lotyšsku mají vánoční večeře obvykle až dvanáct chodů, připomínajících dvanáct apoštolů. Velká většina z nich je ale bezmasá a zahrnuje různě nakládanou zeleninu nebo ryby. Chybět nesmí červený boršč, tradiční pirohy a makový koláč.

Ve Finsku se tradičně podává celá pečená šunka se salátem z červené řepy a brusinkami. V Dánsku lidé večeří pečenou husu nebo kachnu, brusinkový kompot, červené zelí a brambory v karamelu. Seveřané si dávají záležet i na dezertu – v oblibě mají tradiční rýžový puding se šlehačkou, mandlemi, vanilkovou omáčkou a horkými třešněmi.

Jednu věc mají všechna vánoční jídla společné – sejde se u nich celá rodina. Foto: Pixabay.com

Co se jí za oceánem

Zatímco Severní Amerika si pochutnává na pečeném krocanovi s kaštanovou nádivkou, v Jižní Americe panuje teplé počasí, které přímo svádí ke grilování. Na Jamajce tak na svátečním stole najdete grilované kuře, hovězí maso, kůzlečí curry a samozřejmě spoustu rumového punče.

Kubánci milují rožněné vepřové s fritovanými zelenými banány, rýží, černými fazolemi a tradiční rumový dort. Argentinci jsou mistry v grilování masa na ohni, a tak i na Štědrý den si dopřávají grilované selátko. Argentinskou specialitou je vitello tonnato, tenké plátky pečeného telecího masa s tuňákovou majonézou.

Vánoce v Austrálii

Náš malý výlet za vánočním jídlem zakončíme v Austrálii. Tam většina lidí dodržuje původní anglické koloniální zvyky a má k večeři pečeného krocana a tradiční švestkový vánoční puding.

Protože ale v tomto období probíhá u protinožců léto, není neobvyklé pořádat venkovní barbecue party, kde se jí čerstvě grilované krevety. Australané si pak neumí představit Vánoce bez dortu Pavlova – křehké kombinace sněhových pusinek, šlehačky a jahod – který má původ na sousedním Novém Zélandu.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo? Řetězec chystá na pátek promoakci, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Chtěli do strip baru, skončili v klepetech. Prozradily je hřebíky. Bizarní případ z pražské noci • Stále více mladých lidí vyhledává adrenalinové zážitky v nočním životě velkých měst. Někteří jsou ochotni kvůli tomu riskovat opravdu hodně. Jeden takový případ se odehrál začátkem prosince v Praze.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční sortiment byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.