Staroměstské náměstí ozdobí smrk z Kamenného Přívozu
Kácení smrku v Kamenném Přívozu.
Osmnáctimetrový smrk ztepilý, který čtyřicet let rostl na soukromém pozemku v obci Kamenný Přívoz, bude o letošních Vánocích zdobit pražské Staroměstské náměstí. Jeho kácení, převoz i zdobení letos poprvé zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Strom do hlavního města již dorazil. Jeho dekorování bude dokončeno v pátek.
„Lidé nám stejně jako v předcházejících letech i letos nabízeli své stromy, které by tak jako tak museli nechat z objektivních důvodů pokácet. Je to částečně i otázka prestiže, každoročně se z něj stává nejznámější vánoční strom v Česku. Ten letošní vyrostl asi třicet kilometrů jižně od Staroměstského náměstí, které bude zdobit do začátku ledna,“ říká pražský radní Jan Chabr s tím, že i když budou letošní Vánoce v centru Prahy kvůli epidemickým opatřením bez tradičních trhů a doprovodných akcí, ozdobený strom jako jejich nejvýraznější symbol město vynechat nechtělo.
Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka nedělní kácení trvalo asi čtyři hodiny a postaral se o něj dřevorubecký mistr republiky. „Nejdříve se strom zavěsil na lano jeřábu, aby se nepolámal a v neposlední řadě i z důvodu bezpečnosti. Zhruba po půl desáté jsme začali řezat a nejdelší čas zabralo opracování spodní zhruba dvoumetrové části kmene. Ta se musela připravit na zasazení do kotvící šachty na Staroměstském náměstí. Pak už zbývalo jen připravit strom pro přepravu,“ popsal.
Strom ozdobí šest kilometrů světelných řetězů
Strom byl na počátku týdne bezpečně převezen na Staroměstské náměstí. Dekorování dokončí zaměstnanci THMP tento pátek. „Letošní ozdoby budou představovat návrat k tradičnímu českému vánočnímu stromu a budou v barvách národní trikolóry. Strom ozdobí šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě, čtyřicet světelných hvězd a špice na vrcholu bude mít výšku tří metrů,“ uzavřel Tomáš Jílek.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují