Špagety Carbonara: Rychlá večeře z Itálie za 15 minut
Foto: Unsplash
Když se řekne „rychlá večeře“, mnoho z nás si vybaví polotovar nebo něco málo výživného. Ale existuje recept, který kombinuje rychlost přípravy s vytříbenou chutí – pravé italské špagety carbonara. Traduje se, že tento pokrm vznikl v Římě po druhé světové válce, kdy američtí vojáci zásobovali Italy vajíčky a slaninou. Z těchto jednoduchých surovin se zrodilo jedno z nejslavnějších italských jídel, které si můžete připravit za pouhých 15 minut.
Lidé si v závěru roku 2024 chtějí dopřát chuť slunné Itálie přímo doma. Tento klasický recept zažívá renesanci díky novému trendu domácího vaření kvalitní italské kuchyně.
Ingredience (pro 4 porce):
- 400 g špaget
- 200 g guanciale nebo pancetty (můžete použít i kvalitní slaninu)
- 4 celá vejce + 2 žloutky
- 100 g nastrouhaného sýru Pecorino Romano
- 80 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl na uvaření těstovin
Postup:
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Voda by měla být slaná jako moře.
- Mezitím nakrájejte guanciale nebo pancettu na malé kostičky. Na středně rozpálené pánvi je opečte dozlatova, aby se vypekl tuk. Tento krok trvá přibližně 5-7 minut.
- V míse důkladně prošlehejte vejce se žloutky, přidejte nastrouhaný pecorino a parmezán. Důkladně promíchejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
- Špagety uvařte podle návodu al dente. Před slitím si odeberte hrnek vody z těstovin.
- Horké těstoviny přendejte do velké mísy (ne do pánve s masem), přidejte opečené guanciale i s vyškvařeným tukem a rychle promíchejte.
- Ihned přidejte vaječnou směs a za stálého míchání spojte s těstovinami. Pokud je směs příliš hustá, přilijte po lžících vodu z těstovin, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
Tipy pro dokonalou carbonaru:
- Nejdůležitější je timing – vaječná směs se musí přidat do horkých těstovin mimo plotnu, aby se vejce nezasrážela, ale vytvořila hedvábnou omáčku.
- Nikdy nepoužívejte smetanu! Pravá carbonara ji neobsahuje.
- Pro autentickou chuť používejte pouze Pecorino Romano a Parmigiano Reggiano, žádné náhražky.
- Guanciale můžete nahradit pancettou nebo kvalitní slaninou, ale výsledná chuť bude mírně odlišná.
Pokud hledáte rychlou večeři, která ohromí vaše blízké, jsou špagety carbonara tou správnou volbou. Za pouhých 15 minut připravíte luxusní italské jídlo z běžně dostupných surovin. Tento recept na špagety carbonara je ideální pro začátečníky i zkušené kuchaře.
Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil