Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami
Foto: Unsplash
Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.
Tento recept na lívanec s jahodami a borůvkami je víc než jen snídaňový pokrm, je to zážitek, oslava čerstvých chutí a nadýchané struktury. Až budete příště přemýšlet, co si připravit k snídani, nechte se těmito lívanci přenést na místo ranní blaženosti.
Suroviny
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 šálek podmáslí (nebo obyčejného mléka s 1 lžičkou octa)
- 1 velké vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla (plus další na pánev)
- 1/2 šálku čerstvých jahod nakrájených na plátky
- 1/2 šálku čerstvých borůvek
- šlehačka nebo řecký jogurt (volitelně)
- javorový sirup nebo med
Postup
- Nejprve jahody a borůvky omyjte pod studenou vodou. Jahody nakrájejte na tenké plátky a oba plody dejte stranou.
- V míse smíchejte univerzální mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte.
- V samostatné míse vyšlehejte podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo dohladka.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte mokrou směs k suchým přísadám. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali; nevadí, když se objeví pár hrudek.
- Do těsta opatrně vmíchejte nakrájené jahody a borůvky.
- Rozpalte nepřilnavou pánev nebo mřížku na středním ohni a lehce potřete máslem. Po rozpálení nalijte na pánev 1/4 hrnku těsta na každý lívanec. Smažte, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky a okraje se nezdají být pevné (obvykle 2-3 minuty). Obraťte je a smažte další 1-2 minuty nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené.
- Na talíři lívance ozdobte dalšími jahodami a borůvkami. Pokapejte je javorovým sirupem nebo medem a podle potřeby je doplňte šlehačkou nebo kopečkem řeckého jogurtu.
Naše tipy
Pro zpestření přidejte do těsta kůru z citronu. Získáte tak osvěžující nádech, který skvěle doplní bobule. Pokud není sezóna, lze použít mražené jahody a borůvky. Před přidáním do těsta je nechte rozmrazit a osušit. Chcete-li zdravější verzi, nahraďte celozrnnou mouku celozrnnou nebo ovesnou a použijte náhražku cukru nebo snižte jeho množství.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují