ReceptyPetra Domašínská9. července 20232 minuty čtení

RECEPT: Tradiční česká bábovka. Možná ji takhle dělala i vaše babička

Foto: Pixabay

Česká kuchyně je bohatá na tradiční dezerty, které se staly oblíbenými pochoutkami po celém světě. Jedním z nejznámějších je určitě bábovka. Tento křehký a nadýchaný dort je oblíbeným doplňkem k čaji či kávě, a také výtečným dezertem, který si můžete pochutnat kdykoli během dne. Přinášíme vám klasický recept na tradiční českou bábovku, který vás ohromí svou jednoduchostí a vynikajícím výsledkem.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla (nebo rostlinného tuku)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku. Vymažte ji máslem a vysypte moukou, aby se dort snadno vyndával po upečení. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. V míse smíchejte máslo (nebo rostlinný tuk) s cukrem a vanilkovým cukrem. Promíchejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
  3. Postupně přidávejte vejce a důkladně je vmíchejte do směsi. Pokračujte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
  4. Do směsi přisypte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Můžete také přidat jemně nastrouhanou citronovou kůru pro výraznější chuť. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
  5. Připravené těsto nalijte do připravené formy na bábovku a vyrovnávejte povrch.
  6. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud není dort zlatavě hnědý a pečený. Můžete prověřit jejich hotovost pomocí špejle, kterou zasunete do středu dortu – pokud špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
  7. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě po dobu asi 10 minut. Poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  8. Tradiční českou bábovku můžete podávat s posypem moučkovým cukrem nebo s polevou z čokolády. Záleží na vaší fantazii a chuti.
Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.