ReceptyTereza Běhalová1. července 20232 minuty čtení

RECEPT: Senzační jahodový koláč, který nezabere příliš času

Foto: Unsplash

Jahodový koláč je osvěžující a lahodný dezert, který vás přenese do léta s každým soustem. Tento koláč je plný sladkých jahod, které se sladce rozplývají v ústech, a jemné křupavé těsto mu dodává dokonalý kontrast. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Ponořte do světa lahodných jahodových chutí s tímto receptem na jahodový koláč, který vašim chuťovým buňkám zaručeně udělá radost.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce strouhaného kokosu (volitelné)
  • 1 vejce (pro potření)

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech o velikosti přibližně 23 x 23 cm. Plech vymažte máslem nebo vystelete pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, změklé máslo, cukr, vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) a sůl. Směs zpracujte rukama, dokud nezískáte drobivou konzistenci. Pak přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud se těsto nespojí.
  3. Připravte si asi čtvrtinu těsta a odložte ji stranou. Zbytek těsta rozprostřete na připraveném plechu a lehce ho zatlačte, aby vytvořilo rovnoměrnou vrstvu na dně plechu.
  4. V jiné míse smíchejte jahody, cukr, kukuřičný škrob a šťávu z citronu. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Nalijte jahodovou směs na připravenou vrstvu těsta a rovnoměrně ji rozložte.
  6. Z odložené čtvrtiny těsta vyrobte drobné nudličky nebo kuličky a pokládejte je na vrch jahodové směsi. Tím vytvoříte křupavou vrstvu na vrchu koláče.
  7. Jemně rozšlehejte vejce a potřete jím těsto na vrchu koláče. Pokud máte rádi, posypte koláč strouhaným kokosem.
  8. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud vrchní vrstva těsta není zlatavá a jahody nejsou šťavnaté a bublají.
  9. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Poté jej můžete podávat. Jahodový koláč je skvělý sám o sobě, ale ještě ho lze ozdobit šlehačkou nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.