RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti
Foto: Unsplash
Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.
Suroviny
- 500 g zeleného hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 středně velké brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- ůl a pepř podle chuti
- čerstvá nasekaná petrželka nebo křupavé topinky na ozdobu
Postup
- Připravte si všechny ingredience. Pokud používáte mražený hrášek, nechte ho rozmrazit předem.
- Na sporáku v hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nezežloutnou a nezačnou vonět.
- Přidejte hrášek a brambory do hrnce a promíchejte je s cibulí a česnekem. Restujte po dobu přibližně 5 minut, aby se všechny přísady spojily a zjemnily.
- Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, nebo dokud se brambory a hrášek nerozměknou.
- Jakmile jsou brambory a hrášek měkké, vypněte sporák a nechte směs trochu vychladnout. Poté použijte mixér, abyste všechno rozmixovali na hladký krém.
- Vraťte směs zpět do hrnce a znovu ji zahřejte na mírném ohni. Přidejte smetanu ke šlehání a míchejte, dokud krém nezačne lehce houstnout. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Jakmile dosáhnete požadované konzistence, můžete hráškový krém servírovat. Rozlijte ho do talířů a ozdobte petrželkou nebo přidejte křupavé topinky na okraj talíře.
- Hráškový krém můžete servírovat teplý nebo studený podle vašich preferencí. Doporučujeme ho podávat jako předkrm nebo lehkou večeři, která dodá vašemu jídelníčku chuťovou rozmanitost.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují