Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy.
Káva má řadu zdravotně prospěšných účinků. Funguje nejen jako antioxidant, ale v přiměřeném množství může zabránit vzniku demence, cukrovky nebo Parkinsonovy choroby. I tak byste si ale měli dát velký pozor na to, kdy a jak kávu pijete.
Káva nalačno spíše uspává
Pokud svou první kávu dne vypijete ještě před snídaní, pořádně tím potrápíte svůj žaludek. Ten totiž v domnění, že jste právě začali jíst, zvýší produkci kyseliny chlorovodíkové, která se podílí na trávení potravy. To může mít za následek nejen pálení žáhy, ale i postupný vznik žaludečních vředů nebo dokonce syndrom dráždivého tračníku.
Když pak žaludek dostane tímto způsobem „zabrat“, povzbudivé účinky kofeinu na náš organismus se vyruší a vy se pak můžete cítit podráždění a nesoustředění. Kromě toho bylo prokázáno, že káva nalačno snižuje účinky hormonu kortizol, kterého máme v těle po probuzení zvýšené množství. Kortizol přitom způsobuje, že se cítíme svěží a plní energie.
Kdy je ideální doba na kávu?
Podle odborníků je nejvhodnější čas na šálek dobré kávy buď později dopoledne, nebo až odpoledne po obědě. Je pochopitelné, že každý z nás funguje různým způsobem. Někdo bere ranní kávu spíše jako rituál, a pokud by ji vynechal, cítil by se mizerně tak jako tak.
Pokud tedy chcete mít jistotu, že vás tento zvyk časem nepřipraví o zdravé zažívací ústrojí, zkuste před vypitím kávy sníst alespoň jeden kousek ovoce, pečiva nebo libovolného sucharu.