Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám
Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.
Jedno z nejoblíbenějších vánočních jídel může způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže a v některých případech dokonce i salmonelózu. Pokud vás tedy vidina vánočních svátků strávených na toaletě příliš neláká, dodržujte několik bezpečnostních zásad při přípravě a následném skladování salátu.
Majonéza není hlavní problém
Za nejproblematičtější složku bramborového salátu z hlediska bezpečnosti považují mnozí lidé majonézu. Pokud používáte domácí, obavy jsou na místě. Většina lidí ale do salátu přidává průmyslově vyrobenou majonézu, která musí ze zákona projít procesem pasterizace. Otrava choroboplodnými zárodky tedy v tomto případě nehrozí.
Horší už je to s cibulí. Šťáva z ní totiž výrazně zkracuje trvanlivost salátu současně s tím, jak se postupně uvolňuje a proniká do celého salátu. Částečně zvrátit tento proces můžete snadným trikem – cibuli nejprve spařte horkou vodou a následně ji opláchněte ve studené. Další možností je cibuli v salátu úplně vynechat.
Přidáváte-li do salátu vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.
Veškeré další součásti salátu krájejte na čistém prkénku. Zeleninu nikdy nekrájejte tam, kde jste před chvílí krájeli maso. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, určitě je lepší přidat je do salátu až v den, kdy jej hodláte konzumovat.
Jak salát skladovat
Bramborový salát skladovaný v lednici během Vánoc bývá častým terčem salátových nájezdníků. Pamatujte na to, že ujídání salátu by mělo vždy probíhat za pomoci čisté lžíce. Nikdy v něm nenechávejte lžíci zapíchnutou. Ochutnávačům to jinak usnadní práci a navíc vzroste riziko, že do salátu proniknou nejrůznější nežádoucí mikroorganismy.
Pamatujte na to, že salát vydrží v lednici při stálé teplotě do 6 stupňů Celsia nezávadný přibližně 3 až 4 dny. Poté už jeho konzumace může být z hlediska bezpečnosti riziková.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu