Podzimní dýňová polévka. Hřejivá náruč pro chladné dny
Foto: Unsplash +
Jakmile listí zezlátne a vzduch je cítit podzimem, naše chuťové buňky začnou toužit po teplých, uklidňujících chutích. Dýně, typická podzimní ingredience, se v tomto období dostává do popředí mnoha našich oblíbených pokrmů. Dnes se ponoříme do receptu na krémovou, sametovou dýňovou polévku, která vás jistě zahřeje u srdce i na duši.
Podzim je obdobím tepla, pohody a vděčnosti. Tato dýňová polévka je odrazem všech těchto pocitů v jediné misce. Ať už si ji budete vychutnávat sami za chladného večera, nebo se o ni podělíte se svými blízkými při slavnostním setkání, určitě se stane vaší oblíbenou podzimní polévkou.
Suroviny
- 1 středně velká dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká mrkev, nakrájená na kousky
- 1 střední brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 šálek kokosového mléka nebo husté smetany
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka a pražená dýňová semínka na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a smažte další minutu, přičemž dbejte na to, aby se nepřipálil.
- Za občasného míchání přidejte kousky mrkve a brambor a vařte asi 5 minut.
- Do hrnce přidejte dýni nakrájenou na kostičky, dobře promíchejte a nechte chutě ještě 5 minut prolínat.
- Přilijte zeleninový nebo kuřecí vývar a dbejte na to, aby byla zelenina ponořená. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit asi 25-30 minut nebo dokud dýně a brambory nezměknou.
- Jakmile je zelenina měkká, ponorným mixérem polévku rozmixujte na hladké pyré. Pokud ponorný mixér nemáte, můžete polévku po částech přendat do běžného mixéru, ale nezapomeňte ji nejprve nechat trochu vychladnout, abyste předešli případným nehodám. Po rozmixování vraťte polévku do hrnce.
- Vmíchejte kokosové mléko nebo hustou smetanu, mletou skořici, muškátový oříšek a zázvor. Polévku pak nechte ještě 5 minut prohřát. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte horkou, podle potřeby ozdobenou posypem čerstvou petrželkou nebo opraženými dýňovými semínky.
Tato polévka se skvěle hodí ke křupavému chlebu nebo přílohovému salátu. Pro slavnostní nádech ji můžete servírovat ve vydlabaných mini dýních.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu