Po rajčatech se dříve umíralo. Prokletí bohatých vysvětlila až věda
Foto: Unsplash
Zdravotní benefity konzumace rajčat jsou dnes již velmi dobře známé. Možná vás ale překvapí, že rajčata dříve způsobovala otravy a úmrtí bohatých a mocných lidí. Dlouho se však nevědělo, z jakého důvodu.
Rajčata pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Fosilní nálezy dokládají, že původní prapředci rajčat se na Zemi vyskytovali již před desítkami miliónů let. Do Evropy je přivezli až Španělé v 16. století. Tehdy ale ještě měla podobu malých žlutých kuliček, mnohem menších než dnešní žlutá cherry. Současné sytě červené plody vznikly až později šlechtěním.
Původní obyvatelé Ameriky znali malinkatá rajčátka dávno před vpádem evropských dobyvatelů. Používali je hlavně kvůli jejich afrodiziakálním a halucinogenním účinkům při nejrůznějších obřadech a rituálech.
Bohatá evropská aristokracie se zájmem experimentovala s kdejakou novinkou, která ze zámoří přišla. A právě omamná „božská jablíčka“ patřila mezi ně. Jenomže velmi brzy se o rajčatech začala po Evropě šířit zvěst, že spíše než o božský dar jde o plody samotného ďábla. Přibývalo totiž případů, kdy se především bohatí šlechtici po rajčatech otrávili.
Nějakou dobu se potom rajčata vyřadila ze seznamu jedlých surovin a pěstovala se maximálně na okrasu v zámeckých zahradách. Jenomže k obyčejným chudým lidem se rajčata dostala také, a nikoho z nich neotrávila. Když se v 19. století začala světem šířit pizza Margharita, rajčatové sugo patřilo mezi neodmyslitelnou součást.
V té době už ale nikoho strach z rajčat trápil nemusel. Vědci přišli na důvod, proč po nich mocní lidé v minulosti tak často umírali. V období renesance se totiž v bohatých domácnostech používalo cínové nádobí s vysokým podílem jedovatého olova. Plody rajčete mají kyselé pH a po kontaktu s tímto nádobím došlo k chemické reakci, kdy se olovo začalo uvolňovat.
V současné době se můžeme konzumací rajčat naopak propracovat k pevnějšímu zdraví. Látky obsažené v rajčatech snižují krevní tlak, působí protizánětlivě, regulují hladinu cholesterolu, podporují zrak a pomáhají i při hubnutí.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují