MagazínTomáš Marný12. prosince 20203 minuty čtení

Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity?

Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin?

Mezi drůbeží maso řadíme maso zdomácnělých ptáků, tedy kuřat, krůt, perliček, kachen, hus a holubů. Dělíme ho do dvou hlavních skupin – bílé (krůta, kuře) a červené (perličky, kachny, husy a holubi). Jeho obliba v Česku značně roste. Oproti roku 2010 vzrostla spotřeba o 17,1 procenta na 28,7 kilogramu na osobu.

Hlavní předností drůbežího masa je jeho jemnost, křehkost a dobrá stravitelnost. Tyto vlastnosti, snadná a rychlá kuchyňská úprava (drůbeží maso zkazí při kuchyňské úpravě jen opravdový gasto-analfabet) a poměrně příznivá cena proto způsobují neklesající popularitu drůbežího masa. A co dál? Najdeme ještě nějakou další přednost?

Jak je to s obsahem tuků

Odborníci i konzumenti řadí drůbeží maso mezi dietní. Nejen kvůli jeho vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkovině, ale především kvůli nízkému obsahu tuků. Například prsní svalovina jatečného kuřete obsahuje maximálně 2% tuků, ale taková stehna už mají více než dvaapůlnásobek tuků, což už je na úrovni hovězí kýty nebo svíčkové. Faktem je ale to, že kuřecí tuk má lepší výživovou hodnotu, než hovězí lůj či vepřové sádlo.

Výhodou je i rozložení tuků

U drůbeže je to především v podkoží a v dutině břišní. Takže ti, kteří preferují masa sušší, s menším podílem tuků, mají usnadněnou práci v tom, že u drůbeže lze tuk snadněji odstranit, než u jiných druhů mas, kde je mnohdy poměrně značné množství tuku uloženo i mezi jednotlivými svalovými vlákny (proto je maso hovězí a vepřové o něco šťavnatější a chuťově výraznější, než maso drůbeže).

Kvalitní zdroj živin

Drůbeží maso ale není jen zdrojem velmi kvalitních, plnohodnotných bílkovin a relativně kvalitních tuků, ale i vitamínů a minerálních látek, především draslíku.

V porovnání s ostatními druhy mas má tedy drůbeží maso celkově nižší energetickou hodnotu, především díky menšímu podílu tuků. Má i méně špatně stravitelného kolagenu, proto je jeho trávení rychlejší, než u masa hovězího či drůbežího. Celkově tedy i méně zatěžuje naši trávicí soustavu.

Snadná příprava

Ale tou hlavní devizou drůbežího je jeho snadná kuchyňská úprava (jen se k němu musíme chovat slušně a šetrně jej zpracovávat) a naprostá univerdálnost. Drůbeží maso můžeme restovat, grilovat, vařit, péct, dusit, vařit v páře nebi péct ve vaku,

Z drůbežího masa tak vytvoříme nejen chutné pečeně a steaky, ale i různá rizota, saláty a dokonce i sekanou a karbanátky. Jediné, co asi nikdy nikomu nebude chutnat, je tatarák. Ale od toho je tady hovězí a tak by to mělo i zůstat.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.