Nežádoucí účinek konzumace mrkve vaše okolí nepřehlédne
Zdraví prospěšná mrkev má i jeden nežádoucí účinek. V případě, že to s ní přeženete, může si vaše okolí začít myslet, že jste se nakazili hepatitidou. Jak je to možné?
Mrkev bez debat patří mezi vůbec nejzdravější druhy zeleniny. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, funguje jako prevence infarktu i rakoviny, detoxikuje, zlepšuje zrak a trávení, podporuje zdraví pokožky nebo zpomaluje příznaky předčasného stárnutí. I zde ovšem platí staré známé pořekadlo, že všeho moc škodí.
Žloutenka? Ne, karotenóza
Mrkev je potravina bohatá na betakaroten. Tato látka sice není pro člověka nijak zvlášť nebezpečná, ale pokud se v organismu nahromadí ve větším množství, může způsobit tzv. karotenózu, při níž se kůže viditelně zbarví do žluté, případně až oranžové barvy. Vaše okolí pak snadno nabude dojmu, že trpíte žloutenkou.
Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje
Proč se to děje?
Betakaroten je barvivo, které našemu tělu dodává vitamín A. Pokud ho ale zkonzumujeme velké množství, začne se ukládat do svrchních vrstev kůže. Jako první se při karotenóze zbarví nos a tváře, následovat pak mohou i další části těla – zejména dlaně a chodidla. V extrémních případech může betakaroten zbarvit do oranžova i moč a stolici.
Karotenóza (nebo také karotenémie) není tak vzácná, jak by se mohlo zdát. Často se s ní můžeme setkat u malých dětí se světlou pletí, které jsou krmeny mrkvovými kašičkami. A vyskytnout se může i u vegetariánů, jejichž strava je většinově složena z ovoce a zeleniny bohaté na betakaroten.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu