Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček
Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.
Bramborový závin
½ kg bramborů se uvaří, ještě horké se oloupají a na prkně válečkem rozmělní nebo mlecím strojkem proženou. Když vychladnou, dá se do nich 100 gramů mouky, 2 žloutky a štipec solí, hodně se to vypracuje a na konec vyválí na hřbet nože silně. Dvě velké, na koláčky pokrájeně cibule se zatím na omastku do zlatova udusí, s 5 lžícemi strouhané válečné buchty, zvláště upražené se posype cibule na bramborovém těstu rozhozená a těsto se svine jako při obyčejném závinu, dobře se zabalí do ubrousku a nechá se 20 minut vařit v osolené vodě tak, že ubrousek je zavěšen na držadle vařečky přes hrnec položené. Třeba ubrousek za tu dobu obrátit, aby se obsah všude stejně povařil. Hotový závin se na míse roztrhá vidličkou. Je velmi sytý a dobrý a chutná zvláště pánům, kteří nemilují slazené pokrmy.
Bramborové karbanátky
Zpěň 70 gramů másla a rozmíchej do něho 250 gramů strouhanky z dobrých, moučnatých a za studena ustrouhaných bramborů s 3 žloutky, trochou soli a muškátu. Udělej z toho karbanátky malé. na prst tlusté, obal je vejcem a žemlí a usmaž na másle po obou stranách do hněda. Mohou se požívati o sobě, i jako chutná příloha k dušeninám, pečením i jiným pokrmům s hojnou omáčkou.
Bramborové buchtičky
Asi půl kilogramu bramborů uvařených a ustrouhaných zadělej s dvěma vejci a okořeň to pepřem, muškátem a novým kořením. Těsto vyválej na koláč asi 2 centimetry vysoký, vykrájej z něho čtverhránky, na tyto rozlož ovocnou marmenádu a cípy přehrň. Buchtičky upec na pekáči, máslem vymaštěném.
RECEPT: Nejlepší bramborová kaše
Brambory připravené na panský způsob
Ve slupce uvařené brambory se oloupají, nakrájí na silnější koláčky, do kastrolu se dá lžice másla rozpustit, přidá se šťáva z jednoho citronu, čajová lžička jemně usekané petržele, něco sekané pažitky, sůl a brambory při mírném teple se v tom 10 minut velice pozorně míchají.
Obalované brambory
Nepříliš moučnaté brambory vaříme se slupkou, pak je oloupáme, rozřežeme na silné terče, omočíme v rozkloktaném vejci a obalíme strouhanou houskou. Pak osmažíme terče v pánvi s horkým máslem na obou stranách světlehnědě a používáme jich jako obložení k masovým jídlům a zeleninám.
Recepty vyšly v časopisu Česká hospodyně v letech 1908–1913.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují