Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření
Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?
Základem luxusní bramborové kaše je výběr správného druhu brambor. Nejvhodnější je v tomto případě varný typ C, který obsahuje nejvíce škrobu. Díky němu bude výsledná kaše krásně nadýchaná. Pokud vám ale v lednici zrovna chybí mléko, raději zkombinujte moučnaté brambory typu C s mazlavějšími odrůdami.
Jak správně vařit brambory
Mnoho lidí brambory krájí na malé kousky, aby se rychleji uvařily. To je ale chyba, protože brambory tím do sebe natáhnou více vody. Vhodnější je vařit větší kusy delší dobu. Před vařením také nezapomeňte brambory opláchnout. Pokud je uvaříte špinavé, v kaši bude pravděpodobně cítit zemina. Důležité je myslet i na správné osolení. Na půl kila brambor použijte jednu lžíci soli.
Častou chybou je vhození brambor do vroucí vody. Správně byste měli brambory nejprve vložit do studené vody a až pak je začít zahřívat. Jinak se stane, že vnitřek brambor bude nedovařený, zatímco okraje už se budou rozpadat. Není ani nutné dosáhnout teploty varu. Aby brambory změkly rovnoměrně, stačí je připravovat v horké vodě o teplotě okolo 70 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Nestyďte se na to použít kuchyňský teploměr.
Hypertenze ohrožuje každého. Důležitá je prevence i včasná léčba
Na mixér zapomeňte
Většina kuchařů a kuchařek připravuje kaši za pomoci mixéru. To je ale další častá chyba, protože tím poškodíte škrobové částice. Z kaše se pak rázem může stát mazlavá, nepoživatelná hmota. Vhodnější je použít lis na brambory a následně metličku. Pokud přesto trváte na mixéru, po uvaření brambory prudce zchlaďte studenou vodou. Škrobové buňky se tím zatáhnou a už nedojde k jejich prasknutí.
Ve správné bramborové kaši by nemělo chybět ani máslo a zahřáté plnotučné mléko, případně smetana. Na 1 kilogram brambor použijte zhruba 300 ml mléka. Máslem také určitě nešetřete, pokud chcete dosáhnout skutečně delikátní chuti.
Vodu nevylévejte
Pokud připravíte kaše příliš mnoho a rádi byste si ji ohřáli ještě k večeři, rozhodně nevylévejte vodu, v níž se vařily brambory. Pár lžic vývaru jí dodá vláhu potřebnou na to, aby byla jemnější. Dávejte ale pozor, abyste to s vodou příliš nepřehnali.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují