Klobásy z hovězí kůže před soudem. Řešilo se, zda jsou protizákonné
Foto: Unsplash
Dvojí kvalita potravin byla tématem i pro naše předky. Roku 1891 přinesly Národní listy zprávu o soudním procesu, který řešil, zda uzenářské výrobky mohou obsahovat hovězí kůži. Přečtěte si, jaký verdikt nakonec padl.
Klobásy z hovězí kůže
»Hovězí kůže spracovaná do klobásů může být považována za zcela znamenitou potravinu pro lid, zejména je-li cena takovéto klobásy přiměřená.« Tento posudek prohlášen byl dobrým zdáním trestního soudce v Dortmundě v přelíčení proti řezníku Kohlhaasovi v Hoerde ve Westfálsku, jenž po dlouhou dobu takovéto klobásy vyráběl.
Ohledáním jeho klobásů seznáno, že obsahovaly mimo sádlo chruplavky, starou slaninu a šlachy také, až na 32 procent hovězí kůže. Tato kůže byla zbavena chlupů a proměněna vařením ve hmotu, podobnou huspenině.
Zvěrolékař Zell, jenž byl tuto klobásu zkoumal, prohlásil, že prodej takovéhoto zboží jest přestupkem proti zákonu o potravinách. Řada jiných dobrých zdání, mimo jiné též krajského fysika dra. Schuttea, dospěla však k názoru právě opáčnému, poněvadž prý podobně spracovaná hovězí kůže má přece prý jakousi výživnou cenu a není také nikterak škodliva. Cena 30 fenigů za libru, kterou Kohlhaas žádal, jest prý zcela přiměřená.
Následkem tohoto dobrého zdání, byl Kohlhaas sprostěn obžaloby. Poněvadž ale dával podobné přísady též do jitrnic, byl odsouzen k pokutě 50 mark, neboť za jitrnice dával si platit 60 fenigů, nemusel tedy do ní dávat stará perka.
– Národní listy, 15. dubna 1891. Autor neuveden.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu