IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu
Nábytkářský gigant IKEA nabízí od 1. srpna ve svých restauracích veganskou variantu ikonických kuliček. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu.
„Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček IKEA, které jsou tolik oblíbené. Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ říká Jakub Slavík z IKEA Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko.
IKEA prodá v České republice téměř 17 milionů masových kuliček za rok, celosvětově pak více než miliardu. Bezmasé kuličky IKEA neobsahují žádné přísady živočišného původu. Vhodné jsou tudíž pro lidi s různými stravovacími návyky – pro milovníky masových kuliček, flexitariány, vegetariány i vegany.
„Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 %,“ dodává Jakub Slavík.
V restauracích i na doma
„Ve fázi vývoje bezmasých kuliček bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí. Zkoušeli a testovali jsme různé přísady a metody a s konečným výsledkem jsme velice spokojení,“ uvádí Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v IKEA Food.
Bezmasé kuličky jsou v restauracích IKEA podávány s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, tedy stejným způsobem jako tradiční kuličky, a to za ještě nižší cenu 89 Kč. Zákazníci si také mohou koupit mražené bezmasé kuličky v obchodě se švédskými specialitami a připravit si je doma.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují