MagazínTereza Běhalová5. srpna 20212 minuty čtení

Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit

Houbičky na nádobí

Foto: Unsplash

Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Nezáleží na tom, jak často s houbičku nádobí myjete. Už po prvním použití se v nich začínají množit nejrůznější patogeny. Některé z nich jsou pro lidský organismus neškodné, jiné mohou způsobit třeba salmonelózu.

Potvrzuje to i výzkum německých vědců, který proběhl před čtyřmi lety. Ve 14 testovaných vzorcích houbiček odhalili neuvěřitelných 250 druhů bakterií a plísní. Je pochopitelné, že čím déle je houbička používaná, tím větší je i kolonie mikroskopických breberek.

Na babské rady zapomeňte

V mnoha internetových diskuzích se můžeme dočíst „zaručené“ rady, jak houbičky dezinfikovat. Mezi nejbizarnější patří doporučení umístit houbičku do mikrovlnné trouby. To v žádném případě nezkoušejte, jinak hrozí doslova oheň na střeše.

Rozhodně nepomůže ani „svěcená voda“ všech hospodyněk – octový roztok říznutý jedlou sodou. Taková koupel sice může snížit počet bakterií, rozhodně ale nezahynou všechny.  

Jak často tedy houbičku měnit?

Vzhledem k pořizovací ceně, která je asi 1,5 Kč za kus, se doporučuje měnit houbičku každý den. Šetřit se v tomto případě nevyplatí, zdraví máme jen jedno. Pokud máte hluboko do kapsy, měňte houbičku alespoň každý týden. Jinak už to může být skutečný hazard.

Odkud se houbičky vzaly

Jako nástroj k čištění nádobí používali houby už staří Řekové. První syntetické houbičky objevil tak trochu omylem německý vědec Otto Bayer v roce 1937. V současnosti jsou největšími výrobci a exportéry houbiček Francouzi, Tunisané, Kubánci a Řekové.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Zdroj: https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9, Wikipedia.org

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.