Hliníkové kapsle je nutné recyklovat. Ne všichni je vyhazují do správného kontejneru
Foto: Unsplash
V posledních letech se v českých domácnostech rozšiřují kapslové kávovary. Jejich použití je velmi snadné a pohodlné. Stačí jen vložit kapsli a za pár vteřin stroj připraví skvělou kávu jako z kavárny. Celá věc má ovšem i stinnou stránku. A tou je ekologie.
Použité kapsle vyhozené do běžného kontejneru na komunální odpad představují z ekologického hlediska poměrně velkou zátěž. Vyrábějí se totiž z hliníku. Přestože je tento prvek třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, mělo by s ním lidstvo zacházet šetrně, stejně jako s každou jinou surovinou.
Nekteří majitelé kapslových kávovarů nejspíš ani netuší, že použité kapsle by se správně měly recyklovat. V hlavním městě je od loňského roku možné vyhazovat tento odpad do šedých třídicích kontejnerů, kam se obyčejně odkládají použité plechovky. Aktuálně jich je po celé Praze přesně 1745. Železný odpad odtud putuje na linku ve Vysočanech, kde probíhá finální ruční třídění.
Největší pražská svozová společnost Pražské služby uvedla v tiskové zprávě, že loni Pražané vytřídili 4,6 tun hliníkových kapslí. Letos v nich prozatím skončilo zatím 2,2 tuny.
Pro cirkulární ekonomiku je hliník významným artiklem. Lze ho totiž nekonečně recyklovat. „Výrobou recyklovaného hliníku se v porovnání s výrobou nového ušetří 95 procent energie,“ upozorňuje tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují