MagazínIvana Kratochvílová26. listopadu 20243 minuty čtení

Francouzská cibulačka: Královská polévka, která vás zahřeje na těle i na duši

Foto: Pixabay

Představte si, že se noříte lžící do horké, voňavé polévky. Na povrchu se vznáší křupavý, sýrem zapečený toast, a pod ním se skrývá zlatavý vývar plný dokonale zkaramelizované cibule. Právě jste se ponořili do světa francouzské cibulačky – pokrmu, který začínal jako jídlo chudých a vypracoval se mezi kulinářské legendy. V tomto článku vám prozradím, jak si tuhle božskou polévku připravit doma, odhalím její historická tajemství a především – ukážu vám triky, díky kterým se vyvarujete častých začátečnických chyb.

Od trhů Les Halles až na váš stůl

Příběh francouzské cibulačky se začal psát kdysi dávno v pařížské čtvrti Les Halles, kde unavení trhovci po dlouhé noční směně hledali něco výživného a zahřívajícího. Základní suroviny byly levné a dostupné – cibule, vývar a starý chleba. Kdo by tehdy tušil, že se z této prosté polévky stane jedna z nejslavnějších francouzských specialit?

Recept na dokonalou francouzskou cibulačku

Potřebujete (pro 4 osoby):

  • 1 kg žlutých cibulí
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bageta na krutonky
  • 200 g strouhaného gruyère nebo ementálu

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Tohle je základ úspěchu – stejnoměrné plátky zajistí rovnoměrnou karamelizaci.
  2. V širším hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte cibuli a na středním plameni ji pomalu restujte. Tady přichází první trik – cibuli solte až ke konci. Sůl by z ní vytáhla vodu a místo karamelizace by se dusila.
  3. Cibuli restujte asi 45 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálila.
  4. Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte vývar, tymián, bobkový list a prolisovaný česnek.
  5. Vařte na mírném ohni 30 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Mezitím si připravte krutonky – plátky bagety potřete olivovým olejem a opečte v troubě dozlatova.
  7. Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, položte na ni krutonky, posypte sýrem a dejte zapéct pod gril, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.

Časté chyby a jak se jim vyhnout

  • Spěch při karamelizaci cibule – tohle je nejčastější prohřešek. Dejte si načas, dobrá cibulačka potřebuje trpělivost.
  • Příliš mnoho vína – mělo by jen podtrhnout chuť, ne dominovat.
  • Špatný výběr sýra – vyhněte se běžným eidamům, použijte kvalitní francouzský sýr.

Variace na klasickou cibulačku

Klasickou verzi můžete ozvláštnit:

  • Přidáním kapky koňaku do vývaru
  • Použitím různých druhů cibule včetně šalotky
  • Experimentováním s různými druhy sýrů (gruyère, comté, ementál)

Francouzská cibulačka není jen polévka – je to rituál. Dejte si na její přípravě záležet a odměnou vám bude dokonalý kulinářský zážitek. Nejlépe chutná za chladných večerů ve společnosti dobrého francouzského vína a blízkých přátel. A nezapomeňte – kvalitní vývar a trpělivost při karamelizaci cibule jsou klíčem k úspěchu.

Ať už ji připravujete poprvé nebo posté, každá várka této legendární polévky vám připomene, proč se z obyčejné cibule a vývaru stal jeden z nejslavnějších pokrmů francouzské kuchyně.

Čtěte také…
Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil

Nepřehlédněte

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.

Dechberoucí vánoční překvapení. Světelná show na pražském letišti • Vánoční atmosféra v Česku nabírá nové rozměry. Stále více lidí firem hledá netradiční způsoby, jak zpříjemnit adventní čas svým zákazníkům i zaměstnancům.

Bývalý televizní magnát to řekl naplno a jasně. ČT měla dávno zmizet, neplní svou roli • Česká mediální scéna prochází v posledních letech turbulentními změnami. Stále více diváků přehodnocuje své návyky a způsob, jakým konzumují televizní obsah. Do tohoto víru změn nyní vstupuje výrazný hlas z minulosti.

Meteorologové mají pro Čechy nepříjemnou zprávu. Takhle to letos dopadne • Stále více Čechů si všímá, že typická zimní idylka z dob našich prarodičů je spíše vzácností. Namísto zasněžených ulic a třpytivých rampouchů na okapech se častěji setkáváme s blátivými chodníky a deštivým počasím.

Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil • Adventní atmosféra se pomalu vkrádá do českých domovů a s ní přichází i tradiční dilema. Kde najít ten pravý symbol Vánoc, který potěší celou rodinu a přitom nezruinuje předvánoční rozpočet? Letošní rok přináší opět příjemné řešení.

Dobrá zpráva! Zemní plyn v příštím roce zlevní. Víme, kolik ušetříte • V době, kdy ceny energií neustále straší české domácnosti, přichází konečně pozitivní zpráva. Pražská plynárenská se rozhodla jít proti proudu a od začátku příštího roku výrazně sníží ceny zemního plynu. Pro mnohé domácnosti to může znamenat významnou úlevu v rodinném rozpočtu.

Multimilionářka prozradila, co vám brání vydělávat velké peníze • Stále více lidí zjišťuje, že tradiční cesta ke kariérnímu úspěchu může být slepou uličkou. Codie Sanchezová, bývalá zaměstnankyně Goldman Sachs, která se vypracovala na multimilionářku, nyní odkrývá karty a ukazuje, proč většina z nás uvízla v začarovaném kruhu průměrných příjmů.

mBank spouští revoluční novinku. Peníze vám z účtu zmizí výrazně rychleji. Možná se dočkají i Češi • Digitální bankovnictví prochází v posledních letech dramatickými změnami. Zatímco české banky své mobilní aplikace postupně vylepšují o drobné funkce, z Polska přichází novinka, která může změnit způsob, jakým vnímáme bankovní služby.

Rusům asi definitivně přeskočilo. Na seznam cizích agentů chtějí zařadit imaginární postavu • Pochopit ruskou mentalitu je pro západního člověka obtížné, někdy dokonce nemožné. Nejnovější nápad tamních představitelů působí jako aprílová novinová zpráva. Jenže všechno je nejspíš myšleno smrtelně vážně.

Diskriminace v českém hotelu. Manžele odmítli ubytovat z naprosto trapného důvodu. Skončilo to pokutou • V České republice se stále dějí nemilá „překvapení“ v oblasti služeb, která mnozí považovali za dávno překonaná. Kontroly odhalily alarmující případy, při kterých byli někteří zákazníci postaveni před nepříjemnou realitu a potupně konfrontováni se svou jinakostí.