MagazínIvana Kratochvílová26. listopadu 20243 minuty čtení

Francouzská cibulačka: Královská polévka, která vás zahřeje na těle i na duši

Foto: Pixabay

Představte si, že se noříte lžící do horké, voňavé polévky. Na povrchu se vznáší křupavý, sýrem zapečený toast, a pod ním se skrývá zlatavý vývar plný dokonale zkaramelizované cibule. Právě jste se ponořili do světa francouzské cibulačky – pokrmu, který začínal jako jídlo chudých a vypracoval se mezi kulinářské legendy. V tomto článku vám prozradím, jak si tuhle božskou polévku připravit doma, odhalím její historická tajemství a především – ukážu vám triky, díky kterým se vyvarujete častých začátečnických chyb.

Od trhů Les Halles až na váš stůl

Příběh francouzské cibulačky se začal psát kdysi dávno v pařížské čtvrti Les Halles, kde unavení trhovci po dlouhé noční směně hledali něco výživného a zahřívajícího. Základní suroviny byly levné a dostupné – cibule, vývar a starý chleba. Kdo by tehdy tušil, že se z této prosté polévky stane jedna z nejslavnějších francouzských specialit?

Recept na dokonalou francouzskou cibulačku

Potřebujete (pro 4 osoby):

  • 1 kg žlutých cibulí
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bageta na krutonky
  • 200 g strouhaného gruyère nebo ementálu

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Tohle je základ úspěchu – stejnoměrné plátky zajistí rovnoměrnou karamelizaci.
  2. V širším hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte cibuli a na středním plameni ji pomalu restujte. Tady přichází první trik – cibuli solte až ke konci. Sůl by z ní vytáhla vodu a místo karamelizace by se dusila.
  3. Cibuli restujte asi 45 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálila.
  4. Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte vývar, tymián, bobkový list a prolisovaný česnek.
  5. Vařte na mírném ohni 30 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Mezitím si připravte krutonky – plátky bagety potřete olivovým olejem a opečte v troubě dozlatova.
  7. Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, položte na ni krutonky, posypte sýrem a dejte zapéct pod gril, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.

Časté chyby a jak se jim vyhnout

  • Spěch při karamelizaci cibule – tohle je nejčastější prohřešek. Dejte si načas, dobrá cibulačka potřebuje trpělivost.
  • Příliš mnoho vína – mělo by jen podtrhnout chuť, ne dominovat.
  • Špatný výběr sýra – vyhněte se běžným eidamům, použijte kvalitní francouzský sýr.

Variace na klasickou cibulačku

Klasickou verzi můžete ozvláštnit:

  • Přidáním kapky koňaku do vývaru
  • Použitím různých druhů cibule včetně šalotky
  • Experimentováním s různými druhy sýrů (gruyère, comté, ementál)

Francouzská cibulačka není jen polévka – je to rituál. Dejte si na její přípravě záležet a odměnou vám bude dokonalý kulinářský zážitek. Nejlépe chutná za chladných večerů ve společnosti dobrého francouzského vína a blízkých přátel. A nezapomeňte – kvalitní vývar a trpělivost při karamelizaci cibule jsou klíčem k úspěchu.

Ať už ji připravujete poprvé nebo posté, každá várka této legendární polévky vám připomene, proč se z obyčejné cibule a vývaru stal jeden z nejslavnějších pokrmů francouzské kuchyně.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.