MagazínIvana Kratochvílová26. listopadu 20202 minuty čtení

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu

Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Základem každého lahodného svařáku je pochopitelně  víno. Zde záleží především na vaší chuti a preferencích. Vybírejte kvalitní vína, ideálně suchá nebo polosuchá a s ovocným charakterem. Jejich aroma se totiž po přidání koření nevytratí.

Na odrůdě záleží

Chuť horkého nápoje může pokazit také vysoký obsah kyselin a tříslovin. Nevhodná jsou v tomto ohledu především bariková vína, dozrávající v dubových sudech. Při tomto procesu dochází k nasycení tříslovin. Výrazná chuť šťavelových se při zahřátí zvyšuje a ve svařáku by mohla nepříjemně dominovat.

Jelikož víno budeme vařit, není nutné vybírat v obchodě nejdražší lahve. Postačí obyčejné stolní nebo zemské mladé víno, například Rulandské modré nebo Merlot. Pro bílé svařené víno použijte jemně trpké odrůdy, například Müller-Thurgau, Sylvánské, Rulandské šedé nebo ryzlink.

Bez koření to nepůjde

Dochucení vína je opět na vašich osobních preferencích. Nejběžnější kombinací je hřebíček se skořicí a citronovou nebo pomerančovou kůrou. K dalšímu dochucení můžete použít také zázvor, bobkový list, badyán, nové koření nebo růžový pepř. Svařák s nimi ale bude poněkud trpký. Sladších chutí docílíte naopak vanilkou, kardamomem, fenyklovými nebo koriandrovými semínky, muškátovým květem nebo bobulemi jalovce.

Čtěte také…
Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

Mějte ovšem na paměti, že čím více druhý koření použijete, tím více budete muset svařák dosladit. Nápoj totiž jinak rychle ztrpkne. Kromě cukru můžete použít med, marmeládu, agávový sirup nebo ovocné šťávy.

Svěží chuť bude mít svařák po přidání plátku citrusu. K dokonalosti nápoj vyladíte přidáním sušené švestky, jablka nebo hrušky. Přidat můžete i brusinky, rozinky, bezinky nebo borůvky.

Víno se nesmí vařit

Velmi zásadní při přípravě svařeného vína je teplota. Nikdy ho nezahřívejte na více než 80 stupňů, jinak se začne odpařovat alkohol a vytrácet ovocné aroma. Ideální doba svařování je zhruba 5-7 minut.

Pokud se po svařáku nechcete příliš opít, můžete ho bez obav naředit vodou. Pravda, cíno sice trochu ztratí na chuti, ale bohatě vám to vynahradí koření.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.