MagazínIvana Kratochvílová26. dubna 20212 minuty čtení

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Foto: Unsplash

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude nejen radost, ale i skvělá chuť pravé italské pizzy.

Tajemství každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. Pro italskou kuchyni to platí dvojnásob. Na pizzu se nejvíce hodí kvalitní hladká mouka s vysokým obsahem lepku. Těsto je díky ní hladké, dobře se s ním pracuje a výsledná pizza bude tenká a křupavá.

Jak postupovat

Na dvě pizzy použijte 300 g mouky, 21 g droždí, 200 ml vlažné vody, 4 lžíce olivového oleje, půl lžičky cukru a půl lžičky soli. V míse nejprve promíchejte mouku se solí. Droždí rozmíchejte ve vodě s cukrem a vše vlijte do mouky. Pak přidejte olej a ručně vypracujte pružné těsto.

Těsto by mělo být propracováno opravdu důkladně. Doporučuje se hnětat alespoň 10 až 15 minut. Poté ho ještě nechce dostatečně dlouho nakynout v zakryté míse v lednici. Minimum jsou alespoň dvě až tři hodiny, ale klidně to může být i přes noc. Jinak na pizze nevzniknou ony velké bubliny, které známe z pizzerie.

Foto: Unsplash

Poslední náročnější krok je vypracování tenkého kulatého korpusu. Na pomoc si vezměte váleček. Rozválejte těsto na pomoučněném válu a za pomoci válečku ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Při snaze dosáhnout co nejautentičtější chuti nás limituje trouba. Opravdová italská pizza by se totiž měla péct ve zděné peci, kde panuje velmi vysoká teplota.

I v domácích podmínkách ale existuje řešení. Troubu si i s pekáčem nechte dostatečně dlouho předehřát na maximální stupeň výkonu. Pečení pizzy by mělo být krátké, ale intenzivní.

Co na pizzu?

Základem italské pizzy je rajčatové sugo s oreganem a olivovým olejem. Pokud si budete připravovat vlastní z čerstvých rajčat, dbejte na to, aby nebylo příliš vodnaté. Pizza by se pak rozmočila a nechutnala by vůbec dobře. Rozdrcená rajčata proto přeceďte.

Pak už si na pizzu můžete naskládat všechno, co máte rádi. Vyhněte se ale sýru eidam a raději zvolte strouhanou mozzarellu. K dokonalosti svou pizzu vyladíte čerstvou bazalkou, rukolou nebo hoblinami parmezánu.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.