Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno
Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.
Pečený čaj je vlastně kterékoliv sterilované upečené ovoce. Po otevření zavařovací nádoby stačí v horké vodě rozmíchat pár lžiček a lahodný zimní nápoj je hotový.
Na přípravu pečeného čaje se hodí jablka, hrušky, švestky, pomaranče, rybíz, maliny, jahody nebo broskve. Ty můžete doplnit nejrůznějšími ingrediencemi – třeba skořicí, zázvorem, hřebíčkem, hvězdičkou badyánu nebo rumem. Fantazii se meze nekladou.
Tradiční zimní pečený čaj
Na tento recept budete potřebovat 1 kg jablek, 1 kg hrušek, 3 pomeranče, 2 hrsti šípků, 500 g krupicového cukru, 2 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu a 8 hřebíčků.
Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C. Jablka a hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Pomeranč opláchněte horkou vodou vodou, kůru nastrouhejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Šípky omyjte a zbavte stopek. Vše pak smíchejte a pečte v hlubokém pekáči nebo zapékací misce zhruba tři čtvrtě hodiny. Upečenou směs nalijte do čistých sklenic, které následně postavíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.