MagazínPavla Bartošová25. listopadu 20242 minuty čtení

Domácí borůvková marmeláda: Lahodná vzpomínka na letní dny

Foto: Pixabay

Není nic krásnějšího než vůně čerstvě uvařené borůvkové marmelády linoucí se kuchyní. Tento jednoduchý, ale vynikající recept vás přenese zpět do dětství, kdy jste s košíkem v ruce objevovali lesní poklady. Borůvková marmeláda není jen obyčejnou sladkou pochoutkou – je to koncentrovaná esence léta, plná antioxidantů a vitamínů, která vás potěší i během chladných zimních měsíců.

Tradiční borůvková marmeláda patří mezi nejoblíbenější české zavařeniny. Na rozdíl od kupovaných variant si při domácí přípravě můžete být jisti, že vaše marmeláda neobsahuje žádné umělé konzervanty ani barviva. Navíc si můžete upravit množství cukru podle vlastní chuti a vytvořit tak dokonale vyváženou pochoutku.

Ingredience

  • 1 kg čerstvých borůvek (lesních nebo zahradních)
  • 500 g želírovacího cukru (2:1)
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk (volitelné)
  • 2 lžíce rumu (volitelné, pro lepší konzervaci)

Postup přípravy

  1. Borůvky důkladně přebereme a omyjeme pod tekoucí vodou. Necháme okapat v cedníku.
  2. Očištěné borůvky vložíme do většího hrnce s širším dnem. Přidáme želírovací cukr a citronovou šťávu.
  3. Pokud používáme vanilkový lusk, podélně ho rozřízneme a vyškrábneme semínka. Obojí přidáme do směsi.
  4. Směs za občasného míchání přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na střední stupeň.
  5. Vaříme za stálého míchání přibližně 20-25 minut, dokud směs nezačne želírovat. Správnou konzistenci můžeme vyzkoušet na vychlazeném talířku – kapka marmelády by neměla stékat.
  6. Na konec vaření můžeme přidat rum pro lepší konzervaci a výraznější chuť.
  7. Horkou marmeládu plníme do předem sterilizovaných sklenic až po okraj. Ihned uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
  8. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, nejlépe přes noc.

Tipy pro dokonalou borůvkovou marmeládu

  • Pro intenzivnější chuť můžete část borůvek před vařením rozmačkat.
  • Pokud máte raději hustší konzistenci, přidejte na 1 kg ovoce 1 sáček Jamfix extra.
  • Marmeládu skladujte na tmavém a chladném místě, vydrží až rok.
  • Pro zajímavou variaci můžete přidat trochu skořice nebo badyánu.
  • Borůvkovou marmeládu můžete použít nejen na pečivo, ale i do jogurtu, na palačinky nebo jako náplň do buchet.

Závěrečný tip

Nejlepší borůvková marmeláda vzniká z čerstvě nasbíraných lesních borůvek. Pokud nemáte možnost sběru, můžete použít i zahradní borůvky nebo mražené ovoce. V takovém případě počítejte s o něco delší dobou vaření kvůli vyššímu obsahu vody. Vždy se však vyplatí investovat do kvalitního ovoce – výsledná chuť marmelády bude nesrovnatelně lepší.

Borůvková marmeláda není jen sladká pochoutka, ale i zdravý doplněk stravy. Borůvky jsou známé svými antioxidačními účinky, podporují zdraví očí a mají protizánětlivé účinky. Dopřejte si tedy tuto modrou dobrotu s vědomím, že děláte něco dobrého pro své zdraví!

Čtěte také…
Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil

Nepřehlédněte

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.

Dechberoucí vánoční překvapení. Světelná show na pražském letišti • Vánoční atmosféra v Česku nabírá nové rozměry. Stále více lidí firem hledá netradiční způsoby, jak zpříjemnit adventní čas svým zákazníkům i zaměstnancům.

Bývalý televizní magnát to řekl naplno a jasně. ČT měla dávno zmizet, neplní svou roli • Česká mediální scéna prochází v posledních letech turbulentními změnami. Stále více diváků přehodnocuje své návyky a způsob, jakým konzumují televizní obsah. Do tohoto víru změn nyní vstupuje výrazný hlas z minulosti.

Meteorologové mají pro Čechy nepříjemnou zprávu. Takhle to letos dopadne • Stále více Čechů si všímá, že typická zimní idylka z dob našich prarodičů je spíše vzácností. Namísto zasněžených ulic a třpytivých rampouchů na okapech se častěji setkáváme s blátivými chodníky a deštivým počasím.

Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil • Adventní atmosféra se pomalu vkrádá do českých domovů a s ní přichází i tradiční dilema. Kde najít ten pravý symbol Vánoc, který potěší celou rodinu a přitom nezruinuje předvánoční rozpočet? Letošní rok přináší opět příjemné řešení.

Dobrá zpráva! Zemní plyn v příštím roce zlevní. Víme, kolik ušetříte • V době, kdy ceny energií neustále straší české domácnosti, přichází konečně pozitivní zpráva. Pražská plynárenská se rozhodla jít proti proudu a od začátku příštího roku výrazně sníží ceny zemního plynu. Pro mnohé domácnosti to může znamenat významnou úlevu v rodinném rozpočtu.

Multimilionářka prozradila, co vám brání vydělávat velké peníze • Stále více lidí zjišťuje, že tradiční cesta ke kariérnímu úspěchu může být slepou uličkou. Codie Sanchezová, bývalá zaměstnankyně Goldman Sachs, která se vypracovala na multimilionářku, nyní odkrývá karty a ukazuje, proč většina z nás uvízla v začarovaném kruhu průměrných příjmů.

mBank spouští revoluční novinku. Peníze vám z účtu zmizí výrazně rychleji. Možná se dočkají i Češi • Digitální bankovnictví prochází v posledních letech dramatickými změnami. Zatímco české banky své mobilní aplikace postupně vylepšují o drobné funkce, z Polska přichází novinka, která může změnit způsob, jakým vnímáme bankovní služby.

Rusům asi definitivně přeskočilo. Na seznam cizích agentů chtějí zařadit imaginární postavu • Pochopit ruskou mentalitu je pro západního člověka obtížné, někdy dokonce nemožné. Nejnovější nápad tamních představitelů působí jako aprílová novinová zpráva. Jenže všechno je nejspíš myšleno smrtelně vážně.

Diskriminace v českém hotelu. Manžele odmítli ubytovat z naprosto trapného důvodu. Skončilo to pokutou • V České republice se stále dějí nemilá „překvapení“ v oblasti služeb, která mnozí považovali za dávno překonaná. Kontroly odhalily alarmující případy, při kterých byli někteří zákazníci postaveni před nepříjemnou realitu a potupně konfrontováni se svou jinakostí.