Domácí borůvková marmeláda: Lahodná vzpomínka na letní dny
Foto: Pixabay
Není nic krásnějšího než vůně čerstvě uvařené borůvkové marmelády linoucí se kuchyní. Tento jednoduchý, ale vynikající recept vás přenese zpět do dětství, kdy jste s košíkem v ruce objevovali lesní poklady. Borůvková marmeláda není jen obyčejnou sladkou pochoutkou – je to koncentrovaná esence léta, plná antioxidantů a vitamínů, která vás potěší i během chladných zimních měsíců.
Tradiční borůvková marmeláda patří mezi nejoblíbenější české zavařeniny. Na rozdíl od kupovaných variant si při domácí přípravě můžete být jisti, že vaše marmeláda neobsahuje žádné umělé konzervanty ani barviva. Navíc si můžete upravit množství cukru podle vlastní chuti a vytvořit tak dokonale vyváženou pochoutku.
Ingredience
- 1 kg čerstvých borůvek (lesních nebo zahradních)
- 500 g želírovacího cukru (2:1)
- Šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk (volitelné)
- 2 lžíce rumu (volitelné, pro lepší konzervaci)
Postup přípravy
- Borůvky důkladně přebereme a omyjeme pod tekoucí vodou. Necháme okapat v cedníku.
- Očištěné borůvky vložíme do většího hrnce s širším dnem. Přidáme želírovací cukr a citronovou šťávu.
- Pokud používáme vanilkový lusk, podélně ho rozřízneme a vyškrábneme semínka. Obojí přidáme do směsi.
- Směs za občasného míchání přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na střední stupeň.
- Vaříme za stálého míchání přibližně 20-25 minut, dokud směs nezačne želírovat. Správnou konzistenci můžeme vyzkoušet na vychlazeném talířku – kapka marmelády by neměla stékat.
- Na konec vaření můžeme přidat rum pro lepší konzervaci a výraznější chuť.
- Horkou marmeládu plníme do předem sterilizovaných sklenic až po okraj. Ihned uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
- Necháme vychladnout při pokojové teplotě, nejlépe přes noc.
Tipy pro dokonalou borůvkovou marmeládu
- Pro intenzivnější chuť můžete část borůvek před vařením rozmačkat.
- Pokud máte raději hustší konzistenci, přidejte na 1 kg ovoce 1 sáček Jamfix extra.
- Marmeládu skladujte na tmavém a chladném místě, vydrží až rok.
- Pro zajímavou variaci můžete přidat trochu skořice nebo badyánu.
- Borůvkovou marmeládu můžete použít nejen na pečivo, ale i do jogurtu, na palačinky nebo jako náplň do buchet.
Závěrečný tip
Nejlepší borůvková marmeláda vzniká z čerstvě nasbíraných lesních borůvek. Pokud nemáte možnost sběru, můžete použít i zahradní borůvky nebo mražené ovoce. V takovém případě počítejte s o něco delší dobou vaření kvůli vyššímu obsahu vody. Vždy se však vyplatí investovat do kvalitního ovoce – výsledná chuť marmelády bude nesrovnatelně lepší.
Borůvková marmeláda není jen sladká pochoutka, ale i zdravý doplněk stravy. Borůvky jsou známé svými antioxidačními účinky, podporují zdraví očí a mají protizánětlivé účinky. Dopřejte si tedy tuto modrou dobrotu s vědomím, že děláte něco dobrého pro své zdraví!
Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil