MagazínPetra Domašínská28. září 20182 minuty čtení

RECEPT: Nejlepší bramborová kaše

Bramborová kaše

Kdo by neměl rád bramborovou kaši. Ať už s rybou na přírodno, smaženým řízkem nebo třeba s dušenou zeleninou. Kaše je jednoduše příloha, která potěší chuťové buňky dítěte i dospěláka. Jak se ale taková nejlepší bramborová kaše připravuje? Základem je vhodný typ brambor. Pak také množství másla, druh mléka a pár dalších maličkostí, na které si posvítíme v tomto článku.

Pro přípravu kaše používejte pozdní nebo nové brambory (tedy brambory vyzrálé). Určitě nepoužívejte brambory rané s tenkou slupkou. Nejlepším typem brambor je varný typ C. Takové brambory obsahují nejvíce škrobu a jsou tak nejvhodnější pro přípravu kaší, ale také bramborového těsta.

Když máte brambory, můžete se vrhnout na samotnou přípravu. Na osobu počítejte asi 100-250 g brambor, podle velikosti porce. Brambory zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce s vodou. Opakovaně je můžete propláchnout, abyste je zbavili přebytečného škrobu.

Brambory klasicky uvařte v osolené vodě. Solí nešetřete, protože jí brambory, podobně jako těstoviny, hodně absorbují. Raději než řídit se časem, jak dlouho brambory vařit, spolehněte se na zkoušku vidličkou. Obvykle se však vaří asi 20 minut. Jakmile se budou brambory rozpadat, jsou hotové a připravené k dalšímu postupu.

Následně brambory důkladně slijte. Zatímco je necháte trochu vychládnout, ohřejte si mléko. Na 1 kilogram brambor použijte zhruba 300 ml mléka. Mléko nechte pro tuto chvíli odstát a ručním šlehačem samotné brambory nejprve pomalu krátce rozmixujte, poté zvyšte obrátky a kaši pořádně vyšlehejte.

V další fázi přidejte teplé mléko, 50-100 g másla, podle toho, jak máslovou kaši chcete, sůl a vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence.

Recept: Nejlepší bramborová kaše

Tip č. 1: Nedoporučujeme používat mixér. Ten by způsobil, že se z brambor vyplaví více škrobu, a kaše by tak byla lepkavá.

Tip č. 2: Mléko nahraďte smetanou pro jemnější a lahodnější chuť.

Tip č. 3: Ozvláštněte kaši např. přidáním zeleniny (červená řepa, celer), hořčice, jemně nastrouhaného křenu, česneku, parmazánu nebo oříšků.

Tip č. 4.: Kaši na talíři ozdobte. Použít můžete třeba jarní cibulku, čerstvé bylinky nebo semínka.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.