Chřestový krém
Foto: Pixabay
Když se na farmářských trzích objeví první svazky křehkého chřestu, je to neklamné znamení, že jaro je v plném proudu. Tato delikátní zelenina byla odjakživa považována za pochoutek králů a šlechticů. Dnes vám ukážeme, jak z ní připravit hedvábně jemnou krémovou polévku, která se stane ozdobou každého jarního menu. Kombinace sladkého chřestu s jemnou smetanou vytváří dokonale vyváženou chuť, která pohladí vaše chuťové pohárky.
Ingredience
- 500 g bílého chřestu
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velké brambory
- 2 lžíce másla
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (31%)
- sůl a bílý pepř podle chuti
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvá pažitka na ozdobu
Postup
- Chřest důkladně omyjeme a oloupeme. Tvrdé konce odkrojíme a odložíme stranou (můžeme je použít do vývaru). Zbylý chřest nakrájíme na 3cm kousky.
- V hlubším hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovita (asi 5 minut).
- Přidáme prolisovaný česnek a restujeme další minutu. Následně přisypeme na kostky nakrájené brambory a nakrájený chřest.
- Zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud chřest a brambory nezměknou.
- Směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Přilijeme smetanu a znovu promixujeme.
- Dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Krátce prohřejeme, ale už nevaříme.
- Podáváme ozdobené nasekanou pažitkou, případně s opečenými krutony nebo kapkou smetany.
Tip na závěr
Pro intenzivnější chuť můžete před podáváním polévku ozdobit několika grilovanými špičkami chřestu. Stačí je krátce opéct na pánvi s trochou másla a položit na povrch polévky. A ještě jedna rada – pokud chcete polévku ještě více zjemnit, můžete ji před podáváním přecedit přes jemné síto. Získáte tak dokonale hedvábnou konzistenci hodnou michelinské restaurace.
Dobrou chuť!
Češi přestávají slavit Vánoce? Lpění na tradicích přivádí mnohé ke zhroucení. Někteří mají odvahu říct dost. A uvádí důvody
Konec levných nákupů z Číny? Česko chce konečně zarazit predátorské eshopy, přidávají se další státy