Češi neumí krutony do polévky. Nesmí se hned rozmočit a musí křupat. Jinak je radši ani nedělejte
Kdo by nemiloval polévku s křupavými krutony? Jenže znáte to – hodíte je do horké polévky a za minutu máte v talíři rozmočenou břečku chleba. S blížícími se Vánocemi a tradiční rybí polévkou je načase tento problém konečně vyřešit.
Zapomeňte na rychlé opékání čerstvého rohlíku na pánvi. Tenhle běžný postup vám nikdy nepřinese skutečně křupavý výsledek, přestože to řada lidí bohužel stále dělá. Proč? Čerstvé pečivo obsahuje moc vody, a proto se v polévce rychle rozmočí.
Na dokonalé krutony potřebujete starší pečivo. Dvoudenní obyčejný bílý chléb je ideální volbou. Nakrájejte ho na kostky velké asi jako větší kostka cukru. Rozložte je na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zatímco se kostky pečiva opékají dozlatova, připravte si ochucené máslo. Stačí rozpustit lžíci másla, přidat prolisovaný česnek, špetku soli a podle chuti třeba i drcené chilli.
Po deseti minutách v troubě by měly být krutony zlatavé. A teď přichází ten klíčový moment – polijte je připraveným máslem, promíchejte a vraťte do trouby na další 3-4 minuty. Jakmile začnou při míchání příjemně chrastit, jsou hotové.
Takhle připravené krutony vydrží v uzavřené dóze klidně týden. A bonus navíc? Před podáváním je můžete na pár vteřin hodit znovu do trouby. Teplé krutony totiž odolají vlhkosti ještě mnohem lépe.
Češi jsou nadšení. I letos ušetří o Vánocích peníze. Prodejce cenu nezvýšil